UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пауло Коельо відхрестився від підтримки Тимошенко на виборах

На з'їзді "Батьківщини" показали фільм із компліментарними коментарями письменника про Тимошенко.

Бразильський письменник Пауло Коельо заявив, що ніколи не підтримував лідерку "Батьківщини" Юлію Тимошенко як кандидата в президенти України. Літератор пояснив, що не має морального права брати участь в українській політиці.

"Я ніколи не записував ніяких повідомлень на підтримку її кандидатури. Навіть якщо вона і подобається мені як людина, що українська політика – це не моя справа", - літератор написав на своїй сторінці в Twitter в середу, 23 січня.

На партійному з'їзді "Батьківщини" 22 січня, на якому відбулося висунення Тимошенко як кандидата в президенти, демонструвався фільм про неї. В одному з уривків Коельо дає позитивну характеристику Тимошенко, називає її харизматичною особистістю, "здатною керувати країною", передає "BBC Україна".

У фільм також включили уривки з інтерв'ю з першим президентом України Леонідом Кравчуком, екс-головою СБУ Валентином Наливайченко, екс-президентом Польщі Олександром Кваснєвським та іншими політиками. Всі вони компліментарно відгукуються про Тимошенко.

У прес-службі "Батьківщини" заявили, що вважають згаданий фільм не агітаційним, а біографічним. А інтерв'ю з Коельо є архівним.

"Інтерв'ю з Коельо в 2010 році записав хорватська режисер Яків Седлар, який підготував того року фільм "Юлія". У цього режисера є всі права на показ, які він нам і передав", - пояснила прес-секретар Тимошенко Марина Сорока у коментарі "Українській правді".

Наступного дня після висунення Юлія Тимошенко подала документи до ЦВК. Вона стала 27 кандидатом, який подав документи. До того, ЦВК вже відмовила у реєстрації 9 особам, та зареєструвала 13 кандидатыв: Ігоря Шевченка, Андрія Садового, Сергія Капліна, Віталія Скоцика і Валентина Наливайченка, а також Анатолія Гриценка, Євгенія Мураєва, Віталія Купрія, ОльгуБогомолець, Геннадія Балашова, Романа Насірова, Олександра Шевченка та Юрія Бойка.

Партії можуть висувати кандидатів або ж громадяни можуть самовисуватися до 3 лютого, а останній день реєстрації - 8 лютого 2019 року. Застава для охочих поборотися за крісло президента України становить 2,5 мільйона гривень.

Докладніше про проблеми виборчого процесу і захист від впливу ззовні читайте у статті Олександра Данченка "Вибір на виборах" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".