UA / RU
Підтримати ZN.ua

Парубій анонсував розгляд ключового закону про державну мову цього тижня

Найважливішим для голосування вдень буде четвер.

Верховна Рада цього тижня планує розглянути і затвердити законопроекти про мову та внесення змін у Конституцію України про перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей, закон про мову, а також вирішити долю газети "Голос України", яка публікує прийняті парламентом законопроекти. Про це повідомив голова парламенту Андрій Парубій на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту в понеділок.

Очікується, що у вівторок, 2 жовтня, Рада буде розглядати, зокрема, законопроекти щодо оздоровлення та відпочинку дітей, правового статусу іноземців та осіб без громадянства. Також буде розглядатися законопроект про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ. Крім того, у другому читанні необхідно розглянути законопроект про забезпечення офіційного опублікування законів України - про функціонування парламентської газети "Голос України".

"Якщо ми не продовжимо дію цього видання, ми покладемо край процесу законодавчого забезпечення. Ми просто не зможемо публікувати закони, прийняті Верховною Радою. Згідно із законом, публікація в "Голосі України" показує остаточний момент прийняття закону і набрання чинності", - заявив Парубій.

У середу, 3 жовтня, Рада розгляне питання ратифікації міжнародних угод.

"У четвер, на моє переконання, і це ключове питання на цьому тижні... - це закон про мову в Україні", - зазначив спікер.

Він уточнив, що запропонує розглядати закон про мову в Україні за повною процедурою: щоб всі доповідачі мали можливість виступити, і щоб під час обговорення парламент зміг вибрати один із законопроектів і на базі його готувати документ до другого читання.

"Переконаний – закон про українську державною мовою є викликом, що стоїть перед українським парламентом, на який ми повинні дати відповідь", - сказав спікер.

Крім того, за словами спікера, в четвер планується розглянути зміни до Конституції України щодо перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

"В минулий четвер, коли ми розглядали зміни до Конституції, ми не встигли розглянути всі пропозиції, які існують щодо змін до Конституції. Серед них ми не встигли розглянути проект закону про внесення змін до ст. 112 Конституції України, що стосуються перейменування двох областей – Дніпропетровської і Кіровоградської", - нагадав Парубій.

Він також підкреслив, що на минулому пленарному тижні пообіцяв, що цей законопроект буде розглянутий на поточному пленарному тижні (2-5 жовтня).

Також у четвер у другому читанні планують розглянути законопроекти про внесення змін до статутів Збройних сил у частині привітання "Слава Україні!", два законопроекти про національну безпеку і оборону, а також закон щодо публічних закупівель.

Нагадаємо, 28 лютого Конституційний суд визнав неконституційним закон "Про засади державної мовної політики" (закон Ківалова-Колесніченка). Він втрачає чинність з дня ухвалення цього рішення.

Пізніше, 31 травня, президент Петро Порошенко підписав указ про проголошення десятиліття української мовидля створення єдиного культурного простору в країні та збереження цілісності культури. Порошенко зазначив, що "занадто мало, щоб надолужити все те, що в результаті колоніальної політики втратила українська мова".