UA / RU
Підтримати ZN.ua

Партія регіонів вирішила заборонити критику влади за гроші зарубіжних донорів

Партія регіонів вирішила розробити законопроект, який заборонить закордонним фондам фінансувати українські громадські організації (ГО).

Ідея підготувати проект закону виникла у керівництві ПР два тижні тому, а вже на початку цього тижня питання обговорювалося на закритому засіданні фракції.

Інформацію про те, що у ПР готові обмежити умови фінансування громадських організацій підтвердив заступник глави фракції ПР Вадим Колесніченко, пише у четвер, 21 квітня, газета «Коммерсантъ-Украина».

"Ми створили неформальну робочу групу, яка працюватиме над цим питанням. Ми з О.Єфремовим обговорювали цю тему і зараз готуємо варіанти вирішення існуючої проблеми. А вона полягає в тому, що ми повинні чітко знати, на які цілі витрачаються гроші іноземних держав на території нашої країни...Завдання поставлено: ми повинні чітко реагувати на питання боротьби з екстремізмом і діяльність, спрямовану проти існуючої влади. Якщо гроші йдуть на добродійність, вони повинні йти на добродійність або на інші демократичні інститути, а не на підготовку революцій", - сказав В.Колесніченко.

У Партії регіонів вважають, що ГО зможуть фінансувати тільки громадяни України.

"У деяких країнах громадські організації фінансуються виключно громадянами своєї країни, оскільки часто є спокуса для іноземних держав та фондів спрацювати за таким принципом: хто замовляє музику, той вибачте, дівчину і танцює", - заявила народний депутат Олена Бондаренко (ПР), підкресливши, що це не єдиний обговорюваний варіант фінансування і до підсумків дискусії з цього питання "ще далеко".

Нагадаємо, що подібні закони було прийнято в Росії і Білорусі. У РФ закон "Про некомерційні організації" діє з 1996 року (у цей документ вносилися різні поправки, які у 2005 році критикував, зокрема, конгрес США).

У Білорусі також діє закон, що забороняє громадським організаціям приймати допомогу з-за кордону, в іншому випадку вони підлягають закриттю.