UA / RU
Підтримати ZN.ua

Партія Мураєва тепер поза законом

Сам лідер партії "Наші", за даними ЗМІ, знаходиться в Росії. 

Восьмий апеляційний суд Львова 14 червня заборонив діяльність партії “Наші”, яку Міністерство юстиції України включило лдо списку проросійських політичних сил, і головою якої є ексдепутат Євгеній Мураєв, якого російські спецслужби буцімто планували поставити на чолі маріонеткового уряду після захоплення влади у Києві, повідомив рух «Чесно».

Майно партії та всіх її осередків, згідно з рішенням суду, передається державі, однак рішення ще може бути оскаржене у Верховному Суді.

Аргументи Міністерства щодо заборони партії наразі громадськості невідомі, оскільки колегія суддів не допустила на засідання журналістів та представників громадськості.

Євген Мураєв у 2006 році вперше став депутатом Харківської обласної ради від партії “Віче”, а в 2010 переобрався до облради вже від «Партії Регіонів». Від неї ж він вперше пройшов до парламенту у 2012 році, а у 2014 році Мураєв знову переміг на 181 окрузі, вже як самовисуванець. У парламенті політик приєднався до фракції Опозиційний блок, діяльність якої в Україні судом уже заборонена.

У 2017 році Євгеній Мураєв спільно із ще одним держзрадником Вадимом Рабіновичем почав розвивати партію “За життя”, однак після приходу в неї Віктора Медведчука у 2018 році залишив політсилу.

У жовтні 2018 року Мураєв одночасно запустив рекламну кампанію своєї нової політичної партії “Наші” та новоствореного телеканалу “Наш”. Того ж року Генеральна прокуратура України порушила кримінальне провадження проти народного депутата Євгена Мураєва за статтями "державна зрада" та "наперед хибне повідомлення про скоєний злочин". Причиною стало скандальне висловлювання депутата в ефірі телеканалу "112 Україна" про Олега Сенцова.

Щоправда на позачергових парламентських виборах 2019 року балотувався по списку «Опозиційного блоку», але партія не пройшла в парламент.

Після російського вторгнення Мураєв зник з медійного простору. За даними ЗМІ він виїхав до Росії.

Напередодні російського вторгнення, а саме 11 лютого 2022 року Рада нацбезпеки ввела санкції проти телеканалу "НАШІ" як такого, що працює на поширення в Україні пропаганди Кремля та є її останнім "великим рупором" після блокування пов’язаних із Віктором Медведчуком каналів "112 Україна", ZIK та Newsone. Канал неодноразово штрафували, а Нацрада з питань телебачення та радіомовлення намагалася анулювати його ліцензію.

Як зазначають у «Чесно», сьогодні суд розглядатиме справи по ще щодо заборони чотирьох партій, зокрема справи щодо партій двох держзрадників Володимира Сальдо та Наталії Вітренко.

Читайте також: Cуд заборонив ще одну проросійську партію із списку Мін'юсту

Нагадаємо, 20 березня президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради національної безпеки, яким на час війни призупинено діяльність 11 політичних партій.

Згодом, 14 травня, президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій». Документ розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд. Зокрема підставою є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України.

Наразі Мін’юст подав позови про заборону 12 партій: “Опозиційна платформа — За життя”, “Опозиційний блок”, "Партія Шарія", "Наші", "Ліва опозиція", "Союз лівих сил", "Держава", "Прогресивна соціалістична партія України", "Соціалістична партія України", "Соціалісти", "Блок Володимира Сальдо", “Русь єдина”.