UA / RU
Підтримати ZN.ua

Парламентські вибори у Франції: партія Макрона може отримати монобільшість - перші опитування

Немає часу на святкування, Еммануель Макрон готується до літніх парламентських виборів. 

У червні 2022 року проходитимуть вибори у парламент Франції й, за даними перших соціологічних опитувань, чинний президент країни може отримати парламентську більшість. Дані опитування Harris Interactive for Challenges опублікувало французьке видання Le Figaro.

Одразу, після оголошення результатів президентських виборів, соціологічні компанії провели перші опитування стосовно партійних уподобань респондентів.

Політична партія Макрона «Вперед, республіко», спільно з дружніми «Деморатичним рухом» та «Горизонтами» колишнього прем'єр-міністра Едуарда Філіппа, можуть отримати від 328 до 368 місць. Така кількість депутатів може гарантувати стабільну коаліцію та посаду прем'єра.

Варто зазначити, що всього у Національній Асамблеї 577 місць.

Читайте також: Франція готова стати гарантом безпеки для України — Politico

Ймовірно збільшиться політична присутність в парламенті Франції та партії Марін Ле Пен «Національне об'єднання». З 8 депутатських мандатів, праворадикали можуть збільшити своє представництво до 75-101 депутатів.

І попри наміри третього лідера президентських перегонів Жана-Люка Меланшона стати прем'єр-міністром, його партія «Нескорена Франція» на сьогодні отримує лише від 25 до 40 мандатів.

Шанси потрапити до Національної асамблеї ще є у правих «Республіканців» від 35 до 65 мандатів, соціалістів від 25 до 40 мандатів, а також комуністів та зелених до 15 мандатів.

Вибори до парламенту Франції пройдуть у два тури 12 та 19 червня.

Нагадаємо, після перемоги Еммануеля Макрона у президентських виборах, у Франції почалися масові заворушення.