UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПАРЄ шокована небажанням України виконувати рекомендації Ради Європи

Заява глави українського МЗС про те, що Україна може не виконувати ні резолюції, ні рекомендації Ради Європи, стали абсолютною несподіванкою для представників ПАРЄ.

У Парламентській асамблеї Ради Європи заявили про небажання України виконувати рекомендації Ради Європи.

Про це сказала співдоповідач моніторингового комітету ПАРЄ Марієтта де Пурбе-Лундін на прес-конференції 29 березня в Києві.

«Ми щойно зустрічалися з міністром закордонних справ України, який висловив думку, що, по суті, Україна може робити все, що захоче і навіть не виконувати ні резолюції, ні рекомендації комітету (Ради Європи)», - сказала співдоповідач.

Вона зазначила, що «була шокована міністром закордонних справ (Костянтин Грищенко) і тим, як він це сказав».

За словами представника ПАРЄ, це було несподіванкою, оскільки на зустрічі з іншими представниками української влади було викладено інше бачення ситуації, що склалася. «Ця зустріч затьмарила весь наш візит», - додала Пурбе-Лундін.

Як відомо, ПАРЄ закликала президента Віктора Януковича розглянути всі можливі засоби, щоб звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко та інших членів колишнього уряду, а також дозволити їм брати участь у майбутніх парламентських виборах.

Асамблея також закликала українську владу «швидко змінити ці дві статті (статті Кримінального кодексу, за якими була засуджена Тимошенко) відповідно до стандартів Ради Європи та зняти звинувачення з колишніх посадових осіб уряду».

Така поправка до резолюції «Функціонування демократичних інститутів в Україні» була підтримали 26 січня 2012 року в Страсбурзі в ході голосування.

Нагадаємо, Верховна Рада 22 березня прийняла в першому читанні постанову, якою затвердила план заходів з виконання рекомендацій ПАРЄ щодо функціонування демократичних інститутів.

Однак у проект постанови не увійшли вимоги зі звільнення екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та інших ув'язнених екс-чиновників, як того вимагає Асамблея. !zn

Читайте також:

Представники ПАРЄ відмовилися оглядати «поліпшену» камеру Луценка

ПАРЄ не знайшла в Україні політичних ув'язнених

У ЄС розчаровані небажанням Ради декриміналізувати статтю Тимошенко