UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПАР надала імунітет учасникам зустрічі БРІКС, куди запрошено Путіна — Bloomberg

МЗС країни підкреслило, що імунітет не скасовує ордери, видані МКС щодо будь-якого учасника конференції.

Південно-Африканська Республіка заявила, що надасть дипломатичний імунітет учасникам двох зустрічей офіційних осіб країн БРІКС - практика, яку уряд ПАР назвав рутинною. На саміт лідерів країн БРІКС, зокрема, запрошений глава Кремля Владімір Путін, пише Bloomberg.

Імунітет поширюється на зустріч міністрів закордонних справ країн блоку, куди входять Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР. Вони зберуться у Кейптауні 1-2 червня. Також імунітет стосується саміту лідерів держав БРІКС, запланованого на 22-24 серпня.

«Це стандартне надання імунітету, яке ми практикуємо для всіх міжнародних конференцій і самітів, що проводяться в ПАР, незалежно від рівня участі. Імунітети надаються для конференції, а не для конкретних осіб. Вони призначені для захисту конференції та її учасників від юрисдикції приймаючої країни на час проведення», - заявило Міністерство закордонних справ та співробітництва ПАР.

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна. Як країна, що підписала Римський статут, ПАР зобов'язана заарештувати главу Кремля, якщо він відвідає конференцію.

«Цей імунітет не скасовує будь-який ордер, що міг бути виданий будь-яким міжнародним судом щодо будь-якого учасника конференції», - заявили у відомстві.

Раніше уряд ПАР уже викликав міжнародну критику у 2015 році, коли відмовився виконати ордер МКС на арешт тодішнього президента Судану Омара аль-Башира за звинувачення у воєнних злочинах і геноциді, коли він прибув на зустріч лідерів країн Африки в Йоганнесбурзі. Верховний апеляційний суд ПАР постановив, що уряд країни діяв незаконно, а МКС визнав, що уряд не виконав свої міжнародні зобов'язання. 

Читайте також: «Нейтральна» Африка: президент ПАР Рамафоса заявив, що вони не надають переваги Росії

Колишній президент ПАР Джейкоб Зума запропонував вийти з МКС у 2016 році, але після того, як він залишив посаду, країна від цих намірів відмовилася. Наразі уряд консультується з юристами щодо того, як вчинити з ордером на арешт Путіна.

Серед варіантів, які розглядаються, є законодавча поправка, яка б «одомашнила» Римський статут, що теоретично могло б дозволити ПАР надавати імунітет главам держав, які приїжджають із візитом.

«З огляду на те, що поточний термін повноважень парламенту добігає кінця, а також на майбутні двомісячні канікули з середини червня до початку серпня, малоймовірно, що будь-які законодавчі поправки будуть серйозно обговорюватися до саміту БРІКС», - заявила представниця опозиційної партії ПАР «Демократичний альянс» Емма Луїза Пауелл.

«Наразі у ПАР є два варіанти: міністр міжнародних відносин і співробітництва чи президент повинні або відкликати запрошення Путіна відвідати країну, або ми повинні заарештувати його після прибуття», - додала вона.

«Демократичний альянс» звернувся до Верховного суду з проханням видати декларативний наказ, який змусить уряд заарештувати Путіна, якщо він все-таки приїде до країни.

«Цей превентивний судовий позов має на меті забезпечити дотримання ПАР своїх зобов'язань за Римським статутом МКС», - йдеться у заяві партії. 

Читайте також: У ПАР створили комісію, яка розслідуватиме можливі поставки зброї до РФ

Ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна не на словах, а на практиці закріплює потужну дипломатичну ізоляцію Росії і позбавляє її лідера можливості вільно пересуватися світом. Адже 123 держави — члени МКС за Римським статутом у зв’язку з цим ордером мають заарештувати президента РФ і передати його міжнародному правосуддю. Але що буде, коли якісь держави порушать свої зобов’язання? Які наслідки їх очікують? У цьому розбирався Ерік Кучеренко у статті "Удар по Кремлю: що загрожує тим країнам, які відмовляться заарештувати Путіна".