UA / RU
Підтримати ZN.ua

Палата представників конгресу США узгодила виділення Україні рекордного пакету допомоги на $40 млрд

Очолювана демократами Палата представників проголосує сьогодні за законопроєкт на суму приблизно 40 мільярдів доларів для надання допомоги Україні. Наразі в Вашингтоні 10 година вечора вівторка, тож остаточне рішення може бути прийнято вже протягом двох годин. Про голосування повідомляє CNN.

Текст законопроєкту, як очікується, матиме двопартійну підтримку. Під тиском необхідності і звірств Кремля в Україні, законодавці від обох політичних партій (демократи та республіканці - ред.), які раніше протестували проти стрімкого зростання військових бюджетів та вплутаності США у важкорозв'язних конфліктах за кордоном, виступили єдиним фронтом, пише The New York Times. 

Законопроєкт передбачає збільшення ініційованого президентом фінансування з 5 мільярдів доларів, які спочатку запитувала адміністрація Байдена, до 11 мільярдів доларів. Фінансування, яке виділяється президентом, дозволяє адміністрації надсилати військову техніку та зброю зі запасів США. Це було одним із основних способів швидкого забезпечення українців військовою технікою адміністрацією протягом останніх 76 днів війни.

До прийнятої в середині березня додаткової допомоги Україні було включено 3 мільярди доларів цього виду фінансування. Адміністрація Байдена використала його для надання військової допомоги Україні в рамках низки пакетів президентських повноважень. Останній пакет у розмірі 150 мільйонів доларів було затверджено 6 травня.

Документ також передбачає фінансування Ініціативи сприяння безпеці України у розмірі 6 мільярдів. Фінансування USAI дозволяє адміністрації купувати зброю у підрядників, а потім постачати її Україні, тому цей метод не використовує безпосередньо запаси США.