UA / RU
Підтримати ZN.ua

ПА ОБСЄ закликала Росію звільнити незаконно утримуваних українських громадян

ПА ОБСЄ звинуватила РФ в невиконанні Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи.

У вівторок, 7 липня загальний комітет Парламентської асамблеї (ПА) ОБСЄ з демократії, прав людини і гуманітарних питань під час свого засідання в столиці Фінляндії Гельсінкі прийняв резолюцію "Викрадені і незаконно затримувані в Російській Федерації українські громадяни".

Дана резолюція свідчить, що ПА ОБСЄ "рішуче засуджує викрадення українських громадян з території України, в тому числі члена парламенту Наді Савченко, кінорежисера Олега Сенцова та інших осіб, їх незаконне переміщення через українсько-російський державний кордон і подальше затримання в Російській Федерації".

Члени комітету ОБСЄ з прав людини і питань демократії, висловили "жаль у зв'язку з тим, що, утримуючи у в'язниці Надю Савченко, Російська Федерація продовжує ігнорувати свої юридичні зобов'язання за Генеральною угодою про привілеї та імунітети Ради Європи" (Савченко з січня 2015 року є членом української делегації в ПАРЄ).

Парламентарії з країн-членів ОБСЄ підкреслили "неприйнятність спроб порушити нові кримінальні справи проти Наді Савченко та інших українських громадян, які незаконно затримуються в Російській Федерації".

Крім цього, українська делегація в ПА ОБСЄ нагадала, що перше відео із захопленою проросійськими бойовиками Надією Савченко було опубліковано в інтернеті ще до того, як стало відомо, що вона перебуває на території Росії, і було знято на території Донбасу.

5 липня в парламентській асамблеї ОБСЄ вирішили не розглядати дві російські резолюції. "Це пов'язано з відсутністю на сесії російської делегації", - пояснив голова ПА Ілкка Канерва.

6 липня Слідчий комітет Росії (СКР) перекваліфікував більш тяжкий склад звинувачення української льотчиці Надії Савченко: тепер її вважають винною у безпосередньому вбивстві двох російських журналістів в Донбасі, а не в пособництві в цьому. Офіційний представник СКР Володимир Маркін заявив, що Савченко звинувачується у вбивстві двох і більше осіб, замах на вбивство загальнонебезпечним способом і незаконному перетині кордону Росії.

У червні Європейська служба зовнішньополітичної діяльності (EEAS) знову звернулася до влади Російської Федерації з проханням звільнити українську льотчицю, депутата Верховної Ради України Надію Савченко, яка вже рік знаходиться під вартою в Росії.