UA / RU
Підтримати ZN.ua

Остаточні дебати у справі Януковича призначили на 30-31 липня

Захист Януковича просив на підготовку до дебатів п'ять місяців.

Судові дебати у справі за обвинуваченням екс-президента України Віктора Януковича у державній зраді призначені на 30 та 31 липня. Про це заявив головуючий суддя по справі Оболонського районного суду Києва Владислав Дев'ятко, завершуючи засідання в середу.

"Суд визначає остаточну дату судових дебатів – це 30 і 31 липня 2018 року. Якщо ми не встигнемо провести дебати за ці дні, то резервна дата – це 1 серпня. Якщо ви (адвокати ) не з'явитесь, то 30 липня суд роз'яснить Віктору Януковичу, що в разі вашої неявки суд буде ставити питання про залучення захисника з центру вторинної правової допомоги", - сказав він.

Суддя Дев'ятко підкреслив, що вже завершена стадія розгляду клопотань і дослідження письмових доказів, і відразу після допиту останнього свідка захисту суд буде ставити на обговорення питання про початок судових дебатів.

У свою чергу адвокат Януковича Віталій Сердюк озвучив позицію захисту про необхідні терміни для підготовки до судових дебатів. За його словами, захисту Януковича необхідно буде переглянути і проаналізувати близько 79 годин допитів свідків обвинувачення і захисту, що займе близько 10 робочих днів. Необхідно підготувати стенограми допитів свідків, що, за попередніми підрахунками, займе близько 1,5 місяця. Також адвокати мають намір підготувати посилання на конкретні факти і обставини з близько 50 годин відеодоказів, наданих стороною обвинувачення, що займе, за словами Сердюка, мінімум 7 робочих днів; переглянути і проаналізувати конкретні факти з близько 52 годин відеоматеріалів сторони захисту, що займе близько 10 днів.

"Для належної підготовки до дебатів стороні захисту потрібно не менше 5 місяців, а остаточний термін буде узгоджений безпосередньо з Віктором Януковичем після завершення допиту всіх свідків і вивчення всіх доказів, поданих захистом. Ми ще не вивчили всі докази, не допитали всіх свідків, і вважаємо передчасним встановлення конкретних термінів підготовки до дебатів", - резюмував Сердюк.

Нагадаємо, що 29 червня 2017 року Оболонський суд Києва дозволив заочне засудження екс-президента Віктора Януковича, обвинуваченого в державній зраді.

Пізніше Янукович повідомив про відмову брати участь у судовому процесі у справі про державну зраду та відкликав своїх адвокатів. Однак 11 грудня вони відновили участь у процесі.

Перебуваючи в Росії, Янукович з 28 листопада 2016 року є підозрюваним у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисні дії, вчинені з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України) та ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу. За цими статтями Януковичу загрожує до 15 років ув'язнення.