UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Особливий статус" ОРДЛО: Офіс президента не буде готувати новий закон

Як виявилося, "журналісти не правильно зрозуміли Єрмака"

Офіс Президента України підготував тільки поправки до вже ухваленого закону про так званий "особливий статус" окремих районів окупованого Донбасу, а не новий законопроєкт.

Про це в ефірі "Донбас.Реалії" заявив представник окремих районів Донецької області у Тристоронній контактної групи в Мінську Сергій Гармаш, коментуючи заяву керівника Офісу президента Андрія Єрмака, який в інтерв'ю 16 червня заявив про підготовку нового законопроєкту про так званий особливий статус тимчасово окупованих Росією окремих районів Донецької та Луганської областей із запровадженою в нього "формулою Штайнмайера".

Гармаш зазначив, що главу ОПУ неправильно зрозуміли.

"Або журналісти, або голова Офісу президента неправильно висловився. Я думаю, що це непорозуміння. Минулого тижня на засіданні Тристоронньої контактної групи ми розглядали поправки до 10-ї статті чинного закону про особливий статус, у яких дійсно, першим пунктом йде імплементація "формули Штайнмайера", - заявив Гармаш.

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях ухвалили у вересні 2014 року. Документ набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Верховна Рада продовжила дію документа 6 вересня 2017 року.

Стаття 10 документа передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах.

Проте особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу вступить в силу тільки після виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України".

Продовження дії закону було однією з домовленостей нормандського саміту, що відбувся в Парижі 9 грудня 2019 року за участю Володимира Зеленського, Ангели Меркель, Еммануеля Макрона і Володимира Путіна.

10 грудня депутати від "Слуги народу" зареєстрували законопроєкт про внесення змін у закон про особливий порядок самоврядування в ОРДЛО. Одночасно проти продовження закону виступили депутати від "Голосу" і "Батьківщини".

Детальніше про особливості закону про деокупацію Донбасу читайте у статті Сергія Рахманіна "Особливий порядок законотворчості".