UA / RU
Підтримати ZN.ua

Основні засади Конституції є засадами нашої боротьби — Зеленський

Право на захист держави - 17-та стаття Конституції України.

Президент України Володимир Зеленський привітав українців із Днем Конституції, основного закону України, перших три статті якого оголошують, що Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава, її суверенітет поширюється на всю її територію, а Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

«Ми ухвалили основний закон держави 26 років тому. 26 років по тому захищати свою державу для нас основний закон. Чому? Відповідь є у преамбулі Конституції. Засади в ній ухвалені є засадами нашої боротьби зараз і вони пояснюють чому і за що ми б’ємося. Це право українського народу на самовизначення», - зазначив глава держави.

Президент додав, що Конституція України – наш детальний портрет, а її норми дають змогу  розшифрувати генетичний код нашої нації та знайти відповідь на два головних питання: що таке Україна і хто такі українці.

Він підкреслив, що суверенітет нашої держави поширюється на всю територію, а наша територія в межах наявних кордонів цілісна та недоторканна, тому наш народ у всіх частинках країни героїчно б'ється за ці принципи й другу статтю нашої Конституції.

«Для нас норма – захищати це. Для нас норма – захищати інші норми. Земля – це основне національне багатство. Ми будемо битися за кожен метр нашої землі до останнього ковтка повітря. Бо змінювати конституційний лад в Україні може тільки народ. Ніхто не може узурпувати державну владу. У нас право на протест, збори та демонстрації – це конституційна стаття, а в когось – кримінальна», - зазначив Зеленський.

Він підкреслив, що державні символи для українців мають не символічний формальний характер, а є спадком поколінь. Так само як і мова та звичай поважати інші народи та мови.

«Окупант чекав на гостинний прийом, а отримав шалений спротив. Зустріч не хлібом-сіллю, а «Стугною» і «Джавелінами», «Байрактаром» і «Нептуном», «Вільхою» і «Хаймарсами». Наш спротив триває вже 125 днів. Для світу – це восьме диво, для ворога – дев'ятий вал, а для нас – 17-та стаття Конституції України. Захист України – це найважливіші функції держави і справа всього українського народу.

Ми не маємо іншого вибору, аніж захищати свій вибір. Наш обов’язок – захищати наші права. Права, гарантовані Конституцією.

Невід'ємне право на життя, яке Росія порушила десятки тисяч разів і відняла десятки тисячі життів. Це недоторканність житла, яку щодня й щоночі порушують її ракети, бомби та кулі. …

За все це ми воюємо сьогодні. Щоб відстояти, визволити й відновити. Щоб наші майбутні покоління мали права, наше покоління не має права здатися», - додав президент.

Глава держави зазначив, що в України  довга правова історія, а перемога вже не за горами.