UA / RU
Підтримати ZN.ua

Організатори акції "Велика політична реформа" повідомили про свої плани

Оргкомітет висловив задоволення проміжними результатами акції.

Організаційний комітет акції "Велика політична реформа", яка почалася під стінами Верховної Ради у вівторок, 17 жовтня, заявляє про її мирний характер і закликає продовжити мітинг у четвер, 19 жовтня.

Згідно з планами організаторів акції, наметовий табір на Грушевського перебуватиме доти, поки вимоги її учасників не будуть задоволені.

"Наш протест був мирним і результативним, втім, ці результати - проміжні. Тому мобілізаційний наметовий табір, розбитий окремими політичними силами з числа організаторів акції, залишається стояти під парламентом до прийняття вимог акції. Ми закликаємо всіх, хто поділяє вимоги "Великої політичної реформи", продовжити разом з нами протест у четвер, 19 жовтня, і дотиснути владу виконати обіцяне", - сказано в спільній заяві оргкомітету, оприлюдненій на офіційній сторінці партії "Національний корпус" у Facebook ввечері у вівторок.

В оргкомітеті висловили задоволення у зв'язку з включенням до порядку денного парламенту питань про депутатську недоторканість та реформи виборчого законодавства, а також у зв'язку з відкликанням законопроекту про створення антикорупційних палат (замість антикорупційного суду) авторства члена фракції БПП Сергія Алексєєва.

У той же час, організатори акції засудили дії окремих співробітників правоохоронних органів, які необґрунтовано застосували фізичну силу і спецзасоби проти мітингувальників.

"Ми засуджуємо окремі дії співробітників Національної поліції, які, зловживаючи владою та всупереч законодавству, блокували в приміщеннях народних депутатів і застосували газ і силу до активістів, які намагалися пронести намети до парламенту, хоча намети були зазначені в заявці на проведення акції", - наголосили в оргкомітеті.

Народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Мустафа Найєм, у свою чергу, повідомив про готовність авторів законопроекту №6011 відкликати його, щоб президент міг внести до Ради свій проект закону про антикорупційні суди з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії.

Політик також заявив про необхідність вимагати скасування депутатської недоторканності не з 2020 року, а вже для поточного скликання Верховної Ради.

"Ми продовжимо добиватися виконання наших вимог. Оргкомітет акції та наметовий табір залишаться стояти під парламентом. Наступний збір людей оголошено на четвер", - підсумував Найєм.

Як повідомлялося, вранці 17 жовтня у Києві біля будівлі парламенту почався мітинг "Велика політична реформа". Організаторами акції є дев'ять політичних сил ("Демальянс", "Самопоміч", "Громадянська позиція", "Свобода", "Національний корпус", "Європейська партія", "Альтернатива", "Рух нових сил", Рух "Хвиля") і шість громадських організацій ("Автомайдан", "Антикорупційний штаб", Рух "Чесно", "Ініціатива реальних дій", "Центр протидії корупції" "Реанімаційний пакет реформ"). Крім того, акцію підтримала "Батьківщина" і партія "5.10".

Усього в акції 17 жовтня взяли участь близько 4000 осіб, до забезпечення порядку залучили 3,5 тисячі правоохоронців.

Серед основних вимог: пропорційна система виборів до Ради за відкритими списками, скасування депутатської недоторканності та створення антикорупційного суду.

Того ж дня президент Петро Порошенко вніс до Ради проект закону про внесення змін до Конституції, який передбачає скасування депутатської недоторканності з 2020 року.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій пообіцяв поставити на голосування законопроекти про зняття депутатської недоторканності та реформу виборчої системи після завершення розгляду медреформи.

Учасники акції, в свою чергу, розбили наметовий табір на вулиці Грушевського, заявивши про наміри перебувати під стінами парламенту до виконання їхніх вимог.