UA / RU
Підтримати ZN.ua

Орбан упевнений, що Єврокомісія відшкодує Угорщині витрати за “захист кордону” ЄС від нелегальної міграції

Напередодні Будапешт оголосив, що готовий подати до суду на Єврокомісію за свої витрати.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у п'ятницю, 13 вересня, висловив упевненість у тому, що Єврокомісія відшкодує його країні витрати за "захист зовнішнього кордону ЄС від нелегальної міграції", повідомляє Reuters.

Читайте також: ЗМІ: Угорщина сповістила ЄС, що "мирна місія" Орбана щодо війни в Україні завершена

У 2015 році Будапешт закрив основний транзитний маршрут через Угорщину для сотень тисяч шукачів притулку, що зміцнило підтримку Орбана в країні, але викликало широку критику з боку багатьох союзників по ЄС.

Однак, як вважає Орбан, Німеччина нарешті “почала прокидатися” від негативних наслідків міграції. Цього тижня Берлін оголосив про прикордонні перевірки протягом наступних шести місяців на всіх сухопутних кордонах країни.

“Угорщина повинна отримати відшкодування за дуже значну суму, в яку нам обійшовся захист кордонів. Вони заплатять, це лише питання часу”, - заявив угорський прем'єр.

“Тепер є лише один крок, який повинні зробити західноєвропейські лідери, це не особливо складно інтелектуально: якщо вони кажуть, що кордони повинні бути захищені, то ті, хто насправді захищає кордони, не повинні бути покарані за це”, - додав він.

Читайте також: МЗС Естонії: Орбан дійсно почав грати за команду противника у контексті війни Росії проти України

Суд ЄС у червні постановив, що Угорщина має сплатити штраф у розмірі 200 мільйонів євро за невнесення змін до своєї політики поводження з мігрантами та шукачами притулку на кордоні — це рішення Орбан назвав обурливим і пообіцяв відплату.

У четвер, 12 вересня, Будапешт оголосив, що готовий подати до суду на Єврокомісію за свої витрати на захист кордону, які, за оцінками влади Угорщини, становлять два мільярди євро.