UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опубліковано текст безпекової угоди між США та Україною

Угода укладена на 10 років й гарантує наближення України до НАТО та посилення власної обороноспроможності за підтримки Штатів

Після підписання 13 червні двосторонньої безпекової угоди між Україною та Сполученими Штатами, Офіс президента оприлюднив її текст. 

«Ця угода, разом із взаємопідсилювальними безпековими угодами та домовленостями, які Україна підписала із широкою мережею партнерів у межах Спільної декларації G7 про підтримку України, є ключовою частиною ланки до членства України в НАТО»,зазначили в Офісі президента. 

Читайте також: Трамп може розірвати безпекову угоду з Україною у разі перемоги на виборах — WP

Згідно із текстом угоди, підписаної президентом США Джо Байденом та президентом України Володимиром Зеленським, впродовж наступних 10 років, США та Україна працюватимуть разом, щоб:

Читайте також: Салліван: Безпекова угода між США та Україною стане сигналом для Росії щодо рішучості Вашингтону

Нагадаємо, 13 червня Україна також підписала безпекову угоду з Японією. Це перша безпекова угода, укладена з країною Тихоокеанського регіону. 

Загалом, вже 17 країн підписали двосторонні безпекові угоди з Україною. Зазначимо, що Україна домовляється з низкою країн-партнерів саме про безпекові гарантії, проте насправді вони такими не є. Чому? Докладніше пише Альона Гетьманчук у статті «Гарантований безпековий самообман: що насправді обіцяють Україні ключові партнери» на ZN.UA.