UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опубліковано частину чорної бухгалтерії Партії регіонів

Документ налічує 22 сторінки, які охоплюють період другої половини 2012 року.

У вівторок, 31 травня, були оприлюднені архіви про тіньові витрати Партії регіонів і політиків, яких вони фінансувала у другій половині 2012р. Частина чорної бухгалтерії Партії регіонів практично одночасно виявилася у народного депутата Сергія Лещенка, а також екс-заступника голови СБУ Віктора Трепака, повідомляє "Українська правда".

В документах вказано прізвище людини, яку суму він отримав і на які цілі. В цілому це 22 сторінки документів, які охоплюють період другої половини 2012 року. У той же час, відсутні дані про витрати регіоналів на основний період парламентської кампанії - з початку жовтня по 23 листопада 2012 року.

Документи свідчать, що на "утримання" партій протягом 2-го півріччя 2012р було витрачено 66 млн доларів. Мусаєва-Боровик повідомила, з цього можна зробити висновок, що річні тіньові витрати ПР можуть скласти більше 100 млн доларів.

У списку є прізвища, які повністю збігаються з прізвищами колишнього міністра і депутата Сівковича, екс-міністра юстиції Лукаш, екс-міністра закордонних справ Кожари, керівника Центрвиборчкому Охендовського, колишніх і чинних депутатів Геллера, Миримського, Калюжного, Костенко, Скубашевського, Демидко, Ковалевської, охоронця Януковича з російським паспортом Заневського, політтехнологів Бондаренко, Мустафіна і Грановського.

Згідно з документами можна припустити, що основними кураторами життєдіяльності ПР були депутати-регіонали Євген Геллер та Віталій Калюжний. Їх помічники отримували гроші на партійні витрати, та й самі вони частіше інших фігурують у списках.

Також документи свідчать про те, що Партія регіонів фінансувала на виборах 2012 року "Нашу Україну" і комуністів. Разом з тим, величезні суми також виділялися і на дрібні задоволення лідерів. Приміром, серед платежів зустрічається "передоплата за годинник" у розмірі 67 тисяч доларів.

Читайте також: Ляшко попередив про викид компромату на нього з "чорної бухгалтерії" Партії регіонів

Нагадаємо, 28 травня DT.UA повідомляло, що Тріпак передав НАБУ документи, які підтверджують незаконні виплати "Партією регіоні"в готівкових коштів ряду колишніх і нинішніх політиків та високопосадовців.

В інтерв'ю DT.UA Трепак розповів, що матеріали "чорної бухгалтерії" ПР дають можливість проаналізувати зв'язки представників нинішньої влади з попередниками і їх відносини безпосередньо під час протестів на Майдані.

Він висловив думку, що представники нинішньої влади досі не розірвали зв'язків зі своїми попередниками у зв'язку з "спільністю бізнесу і політичними проектами, в яких вони брали участь, або, навіть, засновниками яких вони були".

Крім того, за його словами, вищезгадані матеріали дозволяють глибше усвідомити роль силових структур у становленні та існуванні режиму Януковича".

Повний текст інтерв'ю Оксани Денисової з колишнім першим заступником голови СБУ Віктором Трепаком читайте у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".