UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опозиція вимагає дострокових виборів президента і парламенту

Десять опозиційних партій вимагають дострокових виборів президента України і Верховної Ради. Про це йдеться у переданій заяві Європейської партії України, Народного руху України, партії «Громадянська позиція», партії «Народна самооборона», партії «Реформи і порядок», партії «Українська платформа», партії ВО «Батьківщина», партії ВО «Свобода», Партії захисників Вітчизни, Української республіканської партії «Собор», копію якої має «Дзеркало тижня».

Десять опозиційних партій вимагають дострокових виборів президента України і Верховної Ради. Про це йдеться у переданій заяві Європейської партії України, Народного руху України, партії «Громадянська позиція», партії «Народна самооборона», партії «Реформи і порядок», партії «Українська платформа», партії ВО «Батьківщина», партії ВО «Свобода», Партії захисників Вітчизни, Української республіканської партії «Собор», копію якої має «Дзеркало тижня».

Дострокові вибори, на думку опозиції, необхідно провести, «оскільки президент і парламент обиралися на основі іншої Конституції, на інші терміни, під інші повноваження». За їх словами, дострокові вибори мають відбутися 27 березня 2011 року.

«На президентських виборах у лютому ц.р. громадяни України не надавали Віктору Януковичу той суттєво більший обсяг владних повноважень, який він розраховує отримати через відновлення дії Конституції в редакції 1996 року», - наголошується в заяві.

У документі підкреслюється, що рішення КСУ щодо оновлення чинності редакції Конституції від 1996 року, прийнятої 1 жовтня 2010 року, призвело країну до політичної кризи. «Чинну Конституцію в Україні визнали недійсною після того, як вона була Основним законом протягом шести років. Ухвалюючи це політично мотивоване, непрофесійне рішення, Конституційний суд явно значно вийшов за межі своїх повноважень, і сам порушив Основний Закон держави», - вважає опозиція.

Партії, що підписали заяву, відзначають, що саме Конституцією чітко передбачений спеціальний порядок внесення змін до її тексту - за обов'язкової участі Верховної Ради як органу народовладдя. Конституційний суд покликаний оберігати недоторканість Конституції, має право тлумачити її, але він не може змінювати Основний закон і визначати замість народу і його законних представників, якому органу влади, які повноваження надати.

«Проте Конституційний суд, в якому попередньо була проведена заміна частини суддів на політично лояльних до президента Януковича осіб, без врахування думки народу і позиції парламенту, незаконно наділив президента таким обсягом повноважень, яких на виборах народ йому не надавав», - наголошується в заяві.

У документі підкреслюється, що Янукович і до рішення КСУ мав достатньо влади. «Повна підтримка уряду, більшість у Верховній Раді, підкорена судова система надали йому максимально широкі можливості для виконання передвиборних обіцянок. Але за сім місяців не розпочато жодної структурної реформи», - відзначають в опозиції.

У заяві вказується, що «це дає привід замислитися, для чого чинному президентові така значна влада: для реформ, яких немає, або для задоволення власних політичних амбіцій і безконтрольного перерозподілу фінансово-матеріальних потоків».

Для врегулювання спровокованої рішенням КСУ політичної кризи опозиція вимагає також відправити у відставку нинішній склад Конституційного суду. Окрім того, опозиція вимагає невідкладно скликати парламентську конституційну комісію для врегулювання проблем, пов'язаних з оголошенням рішення КСУ, не допустити прийняття ніяких змін до Конституції без передбачених Основним законом рішень Верховної Ради.

«Конституція 1996 року має не менше недоліків, аніж текст зразка 2004 року, і так само не відповідає сучасним інтересам українського суспільства. Ми наголошуємо на потебі проведення встановленим законом способом конституційної реформи, яка надасть більше повноважень місцевому самоврядуванню і зменшить обсяг повноважень центральних органів виконавчої влади», - відзначає опозиція.

У заяві також міститься вимога про термінове внесення запропонованих ними змін до виборчого закону щодо забезпечення всім партіям рівних можливостей участі у виборах та контролю за чесністю їхнього проведення у зв'язку з тим, що рішення Конституційного суду значно посилює вплив адміністративного ресурсу на місцевих виборах.

Також опозиція закликає кандидатів від своїх партій проводити скоординовані дії на рівні кожної області, району, села і міста для захисту реальних результатів виборів від фальсифікацій.

«Закликаємо парламентські опозиційні партії зайняти консолідовану позицію під час розгляду Верховною Радою питань, пов'язаних з рішенням Конституційного суду від 1 жовтня 2010 року», - підкреслюють опозиційні партії.

Як повідомлялося, 1 жовтня Конституційний суд визнав неконституційним закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 № 2222-IV (так звана політреформа 2004 року) у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і прийняття.

Відзначимо, у Раді вже зареєстрований проект постанови про проведення парламентських виборів 27 березня 2011 року.