UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опозиція в Мюнхені буде наполягати на міжнародному розслідуванні тортур і злочинів в Україні

Пропонується, щоб міжнародне розслідування могло бути проведено в рамках пропозиції, наданої Генеральним секретарем Ради Європи.

Опозиція буде наполягати на міжнародному розслідуванні злочинів, які зараз відбуваються в Україні. Пов'язані з цим питання будуть підняті Арсенієм Яценюком ("Батьківщина") і Віталієм Кличко ("УДАР") на зустрічі з державними діячами Євросоюзу та США в ході 50-й Мюнхенській конференції з питань політики безпеки, яка стартує в п'ятницю, 31 січня і триватиме три дні.

"У Мюнхені ми будемо наполягати на проведенні міжнародного розслідування вбивств, катувань, тортур, викрадення людей, переслідування журналістів", - сказав зокрема Яценюк журналістам перед відбуттям до Мюнхена у п'ятницю, повідомила прес-служба партії.

Яценюк заявив, що останні події, в тому числі викрадення і знущання над активістом Автомайдану Дмитром Булатовим - "це свідчення того, що в Україні з'явилися, як у Латинській Америці, ескадрони смерті".

За його словами, міжнародне розслідування може бути проведено в рамках пропозиції, наданої Генеральним секретарем Ради Європи: "Коли комісія буде утворена на паритетних засадах з боку опозиції, і з боку влади і одного представника міжнародного співтовариства під егідою Генерального секретаря Ради Європи".

Яценюк нагадав, що під час Мюнхенської конференції з безпеки буде обговорюватися українське питання: "Весь світ спостерігає за тим, що відбувається в нашій країні. Весь світ засуджує насильство, пов'язане в першу чергу з тим, що влада це провокує насильство", сказав він.

Завдання опозиції в рамках Мюнхенської конференції з безпеки, зазначає він, - "це врегулювання конфлікту, щоб українці, які вийшли на вулицю, відчули, що в Україні дійсно відбулися зміни, що вони захищені". "Щоб ті, хто коїв злочини проти українського народу, були покарані і що країна більше ніколи не повернеться до тих жахливих подій, які спровокувала українська влада протягом останніх трьох місяців", - сказав він.

Як повідомляє прес-служба партії "Батьківщина", в рамках Мюнхенської конференції відбудеться ряд зустрічей А.Яценюка для обговорення виходу з кризи в Україні. Зокрема, заплановані зустрічі з державним секретарем США Джоном Керрі, сенатором США Джоном МакКейном, верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон, президентом Німеччини Йоахімом Гауком і міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайером.

У свою чергу лідер партії "УДАР" Віталій Кличко виступить на конференції в суботу. У нього також заплановано низку зустрічі, зокрема, з держсекретарем США Дж.керрі.

Як повідомлялося, згідно з програмою конференції в Мюнхені виступить міністр закордонних справ України Леонід Кожара. До участі в обговоренні запрошено також депутат Верховної Ради Петро Порошенко. !zn