UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОПОРА фіксує зростання кількості порушень щодо підрахунку голосів

У порівнянні з виборами в 2015 і 2019 роках кількість порушень під час підрахунку голосів збільшилася.

Представники ОПОРИ зафіксували порушення процедури підрахунку голосів членами ДВК на 10,23% дільницях. Про це інформує прес-служба організації.

На 89,77% дільницях порушень не зафіксовано. При цьому на місцевих виборах у 2015 році було всього 2,2% порушень на виборчих дільницях. А в 2019 році, на позачергових парламентських виборах, порушень було 3%. В "Опорі" зростання кількості порушень пов'язують із застосуванням нової виборчої системи.

Вчасно не почали підсумкове засідання члени 2,81% виборчих дільниць. Спостерігачі зафіксували втручання в процес підрахунку голосів з боку кандидатів, спостерігачів на 0,83% ділянках.

На 1,94% дільниць спостерігачі ОПОРИ виявили сторонніх осіб, які відповідно до Виборчого кодексу не мали права бути присутнім при підрахунку голосів на виборчій дільниці. На 91,91% дільниць спостерігачі ОПОРИ отримали протоколи про підрахунок голосів ,на 8,09% дільниць таких протоколів не надали з різних причин.

"Таким чином, процес закриття виборчих дільниць для виборців і підрахунку голосів виборців проходив в досить спокійній атмосфері і з дотриманням базових вимог законодавства. Проте є підстави вважати, що застосування нового законодавства вплинуло на поширення випадків порушення ДВК порядку підрахунку голосів виборців. Спостерігачі ОПОРИ працюють на 625 виборчих дільницях, рівномірно розподілених по всій країні", - констатують спостерігачі.

Читайте також: Місцеві вибори: найоптимістичніше налаштовані молодь і виборці «Слуги народу» - опитування

Як повідомлялося, в БДІПЛ ОБСЄ назвали місцеві вибори в Україні спокійними і прозорими. ЦВК вже опрацювала 100% даних щодо явки, згідно з якими, на місцевих виборах проголосували 36,88% виборців. Зокрема, віддали свій голос понад 10,5 млн українців.

У деяких містах відбудеться другий тур виборів мера. У ЦВК прогнозують, що другий тур може не відбутися в тритижневий термін.