UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи хочуть українці бачити ветеранів російсько-української війни у політиці - опитування

Більшість українців позитивно ставляться до участі ветеранів російсько-української війни у ​​політиці та виборах

Оприлюднено результати опитування, яке здійснили з 8 по 15 серпня на замовлення руху ЧЕСНО Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва і соціологічна служба Центру Разумкова. Цифри виявилися цікавими, але очікуваними.

Читайте також: Нові ветеранські політики — сучасний виклик для влади

Близько 70% українців позитивно ставляться до участі ветеранів російсько-української війни у політиці та виборах. Ще 20% громадян мають нейтральне ставлення. Негативно або скоріше негативно до політичної участі ветеранів ставляться лише 8% українців. 

Ставлення до політичної участі ветеранів у респондентів різних вікових категорій є подібним, проте все ж більш позитивне ставлення мають респонденти віком від 40 років. Натомість молодь частіше займає нейтральну позицію. Для прикладу, понад 46% опитаних українців віком від 50 років позитивно ставляться до участі ветеранів у політиці, в той час як для українців віком від 18 до 29 років цей показник складає 37%. Стать опитаних не має впливу на ставлення до участі ветеранів у політиці. Також суттєвого значення не має рівень освіти, заробітку та наявність роботи в опитаних.

Регіональні відмінності не є суттєвими, проте вони існують. Так, мешканці центральних регіонів України мають найбільший рівень позитивного ставлення до участі ветеранів у політиці та виборах. Показник негативного ставлення тут також є найменшим.

А от у південних регіонах вже 12% опитаних мають негативне ставлення до політичної участі ветеранів, хоча в інших цей показник складає 2–4%. Але в цілому ставлення до колишніх військових (а саме це мається на увазі).

Читайте також: В Україні планують відкрити понад 400 ветеранських просторів

Серед українців, які вважають рідною мовою російську, переважає нейтральне або негативне ставлення. Позитивно або скоріше позитивно до участі ветеранів російсько-української війни у політиці ставляться близько 46% опитаних, в той час як серед громадян, які обрали українську мову як рідну, цей показник складає 69%.

Водночас мова спілкування вдома не дуже суттєво впливає на ставлення українців до політичної участі ветеранів. Позитивне ставлення висловлюють близько 40% опитаних, а от показник нейтрального та негативного ставлення вищий серед російськомовних українців.