UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОП заперечує причетність України до підриву "Північного потоку"

Там натякнули на причетність РФ.

Радник президента України Михайло Подоляк заперечив причетність Києва до підриву газопроводу "Північний потік". Натомість у коментарі Reuters він вказав на Росію.

"Такий акт можна здійснити лише за наявності великих технічних і фінансових ресурсів... і у кого це все було на момент підриву? Тільки у Росії", — вказав Подоляк.

Він також додав, що Україна не має жодного відношення до вибухів на газопроводі та заявив, що Київ не отримав жодної стратегічної чи тактичної переваги від знищення "Північного потоку".

Читайте також: У Кремлі заявили, що українці не здатні підірвати "Північний потік"

Нагадаємо, WSJ з посиланням на джерела повідомляв, що операцію з підриву "Північного потоку" розробила у київському барі у травні 2022 року група українських бізнесменів та військових. Її здійснили шестеро осіб на орендованій яхті, а коштувала вона близько 300 тисяч доларів. Згідно з даними видання, спочатку президент Володимир Зеленський схвалив її проведення, проте потім наказав головнокомандувачу Валерію Залужному скасувати підрив газогонів.

Раніше німецька прокуратура видала перший ордер на арешт підозрюваного у справі про атаки на "Північний потік". Німецький суспільний мовник ARD повідомляв, що підозрюваним є українець. Проте заступник речника уряду ФРН Вольфганг Бюхнер заявляв, що результат розслідування не вплине на німецьку підтримку України. Він підкреслив, що інцидент не виправдовує російську агресію.