UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОП: Україна має тексти безпекових угод і від інших країн, їх підпишуть у 2024-му

Учорашній договір, за словами Жовкви, показав, що про Україну пам'ятають, від неї ніхто не відвернувся. 

У 2024-му буде укладено ще кілька таких домовленостей, яку учора підписали Україна та Британія, розповів заступник голови ОП Ігор Жовква. Під час телемарафону він наголосив, що ця угода має не лише практичне, але й символічне значення, адже Києву увесь рік говорили, нібито Україну забули, від неї відвернулися. 

"Але бачимо, що відбувається на 12-й день нового року. І те, що відбулося, – це був неприємний сюрприз для країни-агресора. І країні-агресору обіцяємо ще більше подібних сюрпризів у цьому році, – додав Жовква. - Деякі країни вже передали тексти подібних угод Україні. І переговірна делегація України опрацьовує відповідні тексти. Впевнений, що протягом найближчого часу кількість таких угод лише зростатиме". 

Читайте також: У Вільнюсі НАТО зробив для України замало. Від Вашингтона очікують більш рішучих дій — Сунак

Нагадаємо, 12 січня Україна та Велика Британія підписали угоду про гарантії безпеки. Сполучене Королівство стало першим, хто зробив це, пообіцявши Києву "постійну та всебічну підтримку" протягом десятиліття. Йдеться зокрема про обмін розвідданими, допомогу у сфері кібербезпеки, медицини, військову підготовку та оборонно-промислове співробітництво.

Також британський прем'єр Ріші Сунак оголосив про надання Україні нового пакета військової допомоги на 2024-2025 роки. Його вартість - 2,5 млрд фунтів, з яких щонайменше 200 мільйонів будуть витрачені на термінову закупівлю та виробництво військових БпЛА. Тож Сунак фактично анонсував найбільше постачання дронів нашій країні за час війни.