UA / RU
Підтримати ZN.ua

ООН може ініціювати "гуманітарне перемир’я" між Україною та Росією

Щоб забезпечити доставку гуманітарної допомоги та безпеку мирних жителів.

Організація Об'єднаних Націй може виступити ініціатором підписання угод про гуманітарне перемир'я між Україною та РФ, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на пресслужбу ООН.

Згідно з повідомленням, Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш доручив своєму заступнику з гуманітарних питань Мартіну Гріффітсу негайно обговорити зі сторонами, залученими до війни в Україні, можливість укладання угод про гуманітарне перемир'я та питання їх практичної реалізації.

Виступаючи в понеділок перед журналістами Гутерріш сказав, що війна в Україні призвела до "безглуздої втрати тисяч життів, вимушеного переселення десяти мільйонів людей, переважно жінок і дітей, систематичного руйнування важливої інфраструктури та стрімкого зростання глобальних цін на продовольство та енергоносії". 

"Необхідно покласти цьому кінець", - заявив генсек.

Гутерріш вважає, що перемир’я забезпечить доставку гуманітарної допомоги та безпеку пересування мирних жителів. "Воно врятує життя, запобігатиме стражданням і захистить мирне населення", – додав Генеральний секретар.

За його словами, гуманітарне перемир’я також дозволить досягти прогресу в ході серйозних політичних переговорів, спрямованих на досягнення мирної угоди, заснованої на принципах Статуту ООН.

Гутерріш наголосив: “Рішення цієї гуманітарної трагедії знаходиться не в гуманітарній, а в політичній площині”.

Крім цього, він сподівається, що перемир’я дозволить впоратися із загрозою голоду в багатьох країнах, що розвиваються.

Раніше міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що Україна не має бути продана на мирних переговорах з Росією.