UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окремі коментарі Фокіна не відображають офіційну позицію України — Єрмак

Мова йде про висловлювання Фокіна щодо загальної амністії та особливого статусу Донбасу.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив про те, що окремі коментарі заступника голови української делегації в ТКГ Вітольда Фокіна не відображають офіційної позиції України, передає пресслужба ОПУ. За словами Єрмака, більшість позицій, про які висловився Фокін, відображають положення перших і других Мінських домовленостей.

«Давайте відокремлювати особисту позицію від позиції делегації. Вітольд Фокін щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою. І якраз деякі одіозні та двозначні формулювання, на які чомусь погодилася попередня влада, сьогодні українська сторона намагається пом’якшити чи застосувати виключно в межах національних інтересів України», – заявив Єрмак.

Голова Офісу президента наголосив, що амністію не можна застосовувати до осіб, які скоювали воєнні злочини, захоплювали заручників, катували та вбивали полонених, торгували людьми, брали участь у фінансуванні тероризму та вчиняли деякі інші тяжкі злочини.  Єрмак також додав, що Мінські угоди та пропозиції української делегації в ТКГ з доопрацювання законопроекту про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО не передбачають особливого статусу для всього Донбасу. Він зазначив, що в документах йдеться виключно про тимчасово окуповані райони. 

«Є чіткі червоні лінії, які неодноразово окреслював Президент України Володимир Зеленський. Тому позиція української делегації в мінській ТКГ повністю відповідає національним інтересам України», – заявив Андрій Єрмак.

Читайте також: Зеленський ввів Фокіна до складу ТКГ - указ

Раніше Фокін заявив, що для припинення війни в Донбасі слід "оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще - всього Донбасу". Його слова викликали великий резонанс і засудження з боку патріотично налаштованих українців.

У свою чергу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає висловлювання в ЗМІ Вітольда Фокіна, провокаційними і такими, які не відповідають національним інтересам.

Зазначимо, що кілька років тому Фокін дав інтерв'ю Дмитру Гордону, в якому багато говорив і про Донбас зокрема. На тлі нового призначення ZN.UA вирішило згадати головні тези тієї розмови.