UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОГПУ підозрює керівництво АТО у низці помилок під час подій в Іловайську

Іловайська трагедія забрала життя 366 українських військових

Офіс генерального прокурора (ОГПУ) встановив низку порушень з боку керівництва Антитерористичної операції на сході України (АТО) під час планування та проведення бойових дій у районі Іловайська в 2014 році. Про це заявив начальник Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту ОГПУ Юрій Рудь на брифінгу 27 серпня.

Відзначимо, що на думку ексначальника Генштабу Віктора Муженка, в штурмі Іловайська (ініціатива МВС) не було сенсу. «Йти на оточення самого Донецька за рахунок Іловайська — це був найбільш ресурсно витратний і небезпечний варіант з воєнної точки зору», — каже експерт. Він зауважив, що проблемами на той момент були дезорганізація, відсутність управління й планування бою та не налагоджена взаємодія, які призвели до хаосу. 

На думку слідчих ОГПУ, головними порушеннями командування АТО були:

Водночас представник ОГПУ підкреслив, що прямого зв'язку між помилками командування і загибеллю українських військових у Іловайську не було: головна причина трагедії — агресія РФ. 

«Згідно з експертизою та здобутими доказами, встановлено відсутність причинно-наслідкового зв’язку між порушеннями в діях наших командирів і наслідками у вигляді загибелі військових. Оскільки ці наслідки настали безпосередньо внаслідок вбивства, організованого вищим керівництвом ЗС РФ та виконаного військовослужбовцями РФ», – підкреслив Рудь.

Також чиновник наголосив, що у 2014 році Збройні сили України не мали ще чіткого регламенту, за яким би можна було діяти під час виходу з ворожого оточення. Наразі триває чергова експертиза, яка має дати відповідь на питання: які саме дії мали вчинити керівники АТО під час виходу українських захисників з Іловайську?

За даними Офісу генпрокурора, в Іловайському котлі загинули 366 українських військових, 429 дістали поранення різного ступеня тяжкості, ще 300 потрапили в полон. У відомстві Ірини Венедіктової причиною цих трагічних подій російсько-української війни назвали «масштабне пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України».

Читайте також: Україна вкотре звернулася до МКС через вбивства українських військових під час Іловайської трагедії та оборони Донецького аеропорту

До кримінальної відповідальності притягнені 110 осіб, зокрема 68 громадян РФ, серед яких 21 міністр. Їх оголошено в розшук. До суду направлено 48 обвинувальних актів щодо 51 особи, вироками українських судів 35 з них вже засуджені. Серед засуджених 13 громадян РФ, з яких троє є військовослужбовцями армії агресора.