UA / RU
Підтримати ZN.ua

Офіційна заява Білого дому про можливу агресію Росії

Адміністрація Байдена продовжує політику стримування, захищаючи Україну.

Білий дім після прес-конференції президента США Джо Байдена опублікував офіційну заяву щодо можливого вторгнення Росії до України, про це повідомила прессекретарка Джейн Псакі.

“Президент Байден ясно дав зрозуміти президентові Росії: якщо будь-які російські збройні сили перейдуть кордон України, це буде відновленням вторгнення, і воно буде зустрінуте швидкою, жорсткою та єдиною відповіддю з боку Сполучених Штатів та наших союзників. Президент Байден також знає зі свого багаторічного досвіду, що росіяни мають великий арсенал агресії, крім військових дій, включаючи кібератаки і воєнізовану тактику. І сьогодні він підтвердив, що на ці акти російської агресії буде дано рішучу, взаємну та згуртовану відповідь”, — сказано у заяві.

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков закликав уряди західних країн запровадити негайні санкції проти Москви. Він зазначив, що вторгнення Росії в Україну може призвести до масштабного кровопролиття та кризи з біженцями у Європі.

А секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що Росія розмістила поблизу українського кордону приблизно 127 тисяч військових. За його словами, для планування повномасштабної наземної операції РФ знадобиться щонайменше мільйон військових.

При цьому заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що РФ не має наміру нападати на територію України.

Читайте також: Зеленський звернувся до українців

Нагадаємо, 14 січня видання CNN повідомило, що Росія готує провокацію на Донбасі під "чужим прапором", щоб вторгнутися до України. За даними ЗМІ, США мають у своєму розпорядженні докази того, що російські оперативники навчені веденню бойових дій у міських умовах і використанню вибухових речовин для проведення диверсій проти власних маріонеткових сил Росії — бойовиків угруповань "ДНР" і "ЛНР".

Про позитивні та негативні результати консультацій у Женеві читайте у статті Олексія Іжака "Чи відведе Путін війська від України після переговорів із США?".