UA / RU
Підтримати ZN.ua

Очікую комплексного та справедливого закону про мобілізацію – Зеленський

Президент зауважив, що в процесі мобілізації важливим моментом є демобілізація.

Президент Володимир Зеленський очікує від військових та Міноборони комплексного та справедливого закону про мобілізацію. Про це він заявив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

«У мобілізації важливий момент демобілізації. Багато хто відвоював, багато днів. Є люди, які всі 700 днів на полі бою. Я їм вдячний за захист нашої держави, як кожен українець. Але я вважаю, що вдячності від суспільства замало. Треба справедливі ротації, треба давати широкі відпустки», – заявив Зеленський.

Він додав, що грошима не можна все перекрити. За словами президента, хоча доплати високі, але треба справедливість у цьому напрямку.

«І так само я очікую від військових сьогодні закону про справедливу мобілізацію. Я хотів би, щоб це був комплексний, справедливий законопроєкт. Їхнє завдання це зробити. Ніхто не говорить, що це популярне рішення чи не популярне. Але мені здається, що важливо, аби військові разом з Міноборони підготували справедливу відповідь на це питання», – підсумував президент.

Читайте також: В оборонному комітеті ВРУ відповіли Совсун на заяву про мобілізацію жінок

Нагадаємо, 25 грудня 2023 року у Верховній Раді зареєстрували новий законопроєкт про мобілізацію. ZN.UA виокремило основні зміни, які там пропонуються. Цей документ вже зіштовхнувся зі шквалом критики від політиків та представників громадськості. Приміром, омбудсман  Дмитро Лубінець заявив, що він суперечить нормам Конституції в місцях, де йдеться про посилення покарання для ухилянтів. Та згодом він запевнив, що офіс омбудсмена та Міноборони знайшли компроміс в цьому питанні. У результаті Кабмін відкликав із Ради свій законопроєкт.