UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОБСЄ різко засудило блокування роботи своєї місії на Донбасі

В останні дні бойовики постійно перешкоджали діяльності місії

Спеціальний представник Парламентської асамблеї ОБСЄ по Східній Європі Даніела Де Ріддер заявила, що неправомірні обмеження свободи пересування Спеціальної моніторингової місії в Україні в останні дні мають тривожну тенденцію, якій необхідно покласти край. Про це повідомляється на офіційному сайті організації.

"Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ є незамінним інструментом по документуванню порушень режиму припинення вогню, постачання особам, які відповідальні за прийняття рішень, важливої інформації і сприяння діалогу між протилежними сторонами. Я нагадую всім сторонам конфлікту, що СММ наділена повноваженнями відповідно до рішень, прийнятих на основі консенсусу всіма 57 державами-учасницями ОБСЄ, і їй повинна бути надана безумовна свобода пересування"— зазначила Де Ріддер.

Згідно з повідомленнями СММ, в останні дні були створені усілякі перешкоди її діяльності, включаючи обмеження її роботи в пунктах пропуску та блокування передових патрульних баз.

З урахуванням закриття в кінці вересня спостережної місії ОБСЄ в російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» на російсько-українському кордоні, СММ залишається єдиним механізмом щодо забезпечення певної частки транспарентності в ході конфлікту, що триває 7 років і забрав життя понад 14 тисяч осіб.

13 жовтня ВСУ затримали військового РФ Андрія Косяка в районі м Золоте , який підозрюється в скоєнні низки злочинів.

17 жовтня СММ ОБСЄ припинила роботу в тимчасово окупованому Донецьку в зв'язку з проведенням мітингу прихильників так званої "ДНР", які вимагали звільнити Косяка, біля входу в офіс ОБСЄ.

19 жовтня СММ ОБСЄ відновила патрулювання, а Косяка взяли під варту і повідомили йому про підозру в участі в діяльності не передбачених законом збройних формувань (ч.2 ст.260 Кримінального кодексу України).

20 жовтня прес-служба української делегації в ТКГ заявила про те, що Міністерство закордонних справ Росії офіційно визнало участь громадян РФ в збройному конфлікті на сході України.