UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обрання керівника САП: Голосування за політично залежну комісію піддає ризику безвіз України з ЄС

Голосування заплановане на 10:30-10:45.

Голосування Верховної Ради України за політично залежну комісію з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) порушує умови безвізу з ЄС і може запустити механізм його призупинення, а то й перегляду. Про це пише член Нацради з питань антикорупційної політики Віталій Шабунін.

"Тиждень тому вийшов черговий звіт Єврокомісії щодо дотримання Україною безвізового режиму, в якому є пряма вимога припинити політизацію роботи правоохоронної системи. Конкретно - забезпечити гідний довіри конкурс на керівника САП", - пише Шабунін в Telegram. 

У звіті йдеться про необхідність забезпечити незалежність, ефективність та стійкість антикорупційної інституційної бази та уникати політизації роботи всіх правоохоронних органів. Єврокомісія також вимагає забезпечити надійну процедуру відбору для наступного керівника САП.

"Показове ігнорування Радою там написаного запускає механізм спочатку призупинки, а потім й можливого скасування безвізового режиму з ЄС. Вороги України чекають такого подарунку від ВРУ, щоб вдарити по нашому безвізу з ЄС. Ресурсів у них в Брюсселі більше ніж достатньо, щоб запустити механізм призупинення", - переконаний Шабунін. 

За його словами, такі дії зі сторони Зеленського напередодні місцевих виборів знищать рейтинг його та партії.

"І головне заради чого? Щоб нового керівника САП обирали люди Авакова? Нічого ж заважає обрати нормальну комісію і не підставляти під удар безвіз з ЄС", - резюмує член Нацради з питань антикорупційної політики.

Нагадаємо, повноваження керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького закінчуються 30 листопада 2020 року. 

1 липня, комітет з питань правоохоронної діяльності визначився з представниками від ВРУ до складу конкурсної комісії, яка обиратиме керівника САП, його заступників та інших керівників підрозділів. Депутати обрали: Дмитра Журавльова (15 голосів), Віталія Куца (15 голосів), Андрія Мелешевича (14 голосів), В’ячеслава Навроцького (13 голосів), Богдана Романюка (11 голосів), Євгена Соболя (14 голосів) та Ларису Удалову (13 голосів). Таким чином: двоє представників від групи “Довіра”, один від “Голосу” і четверо від “Слуг народу”.

Тепер за їх кандидатури мають проголосувати в парламенті не менше ніж 226 голосами.

У свою чергу в «Центрі протидії корупції» повідомили, що, наприклад, у Дмитра Журавльова весь «антикорупційний досвід» - це те, що він балотувався до ради громадського контролю НАБУ. У Віталія Куца в ЦПК знайшли невідповідності в його декларації.