UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Обов'язок і борг»: Зеленський перерахував свої досягнення для миру в Донбасі

Зеленський наголосив, що питання завершення війни в Донбасі є його «передвиборчою обіцянкою» і «обов'язком».

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що рік з гаком його президентства в Донбасі встановлено режим тиші, повернуті близько 150 заручників і політв'язнів і відновлено роботу «нормандського формату».

Як передає УНІАН, про це він заявив журналістам під час робочої поїздки в Кіровоградську область.

Так, відповідаючи на питання, щодо того, як далеко Україна просунулася в питанні досягнення миру в Донбасі за час його президентства, Зеленський сказав, що на фронті «вже 31-й день немає бойових поранень, немає летальних випадків».

«Мені здається, що це непоганий результат. Ще ми повернули близько 150 осіб завдяки діалогу, зустрічам, тиску, багатогодинним розмов, переговорів з багатьма лідерами різних країн, і я думаю, що трохи завдяки мені », - розповів президент.

Зеленський підкреслив, що питання завершення війни в Донбасі є його «передвиборчою обіцянкою» і «обов'язком».

"Я думаю, що все можливе, що ми можемо робити - відновили «нормандський формат». Я не буду, як папуга, повторювати ті речі, які бачать люди. Коли ми повертаємо людей, я думаю, краще запитайте у їхніх батьків - що ми зробили для їхніх сімей. Коли зараз немає бойових смертей на фронті - теж запитайте батьків тих людей, які героїчно відстоюють наш суверенітет. Живі герої - це і є мій обов'язок як президента України», - додав Зеленський

Відзначимо, що напередодні ЗМІ провели фактчекінг і з'ясували, що заява Зеленського під час виступу на День Незалежності про відсутність втрат серед українських військових в Донбасі від початку перемир'я не зовсім відповідає дійсності.

З 00:01 понеділка, 27 липня, в районі проведення операції Об'єднаних сил почало діяти повне і всеосяжне припинення вогню, узгоджене учасниками Тристоронньої контактної групи 22 липня.

Заходи передбачають заборону на наступальні і розвідувально-диверсійні дії, застосування безпілотників, ведення снайперського вогню та інше.

Бойовики російсько-окупаційних формувань порушили перемир'я через 20 хвилин після його оголошення. За перший тиждень противник 14 раз порушив режим тиші.

У Кремлі відмовилися гарантувати дотримання режиму тиші бойовиками, в черговий раз заявивши, що Росія нібито не є стороною конфлікту.

13 серпня в Пісках підірвався армійський автомобіль: один український військовослужбовець загинув, другого госпіталізували з серйозними травмами.