UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: Розгром при форсуванні Донця став одним з найсмертоносніших епізодів війни і породжує відчуття катастрофи в РФ

Російське командування 11 травня скерувало близько 550 військовослужбовців для форсування річки Донець з метою оточення українських військ поблизу Рубіжного. В Інституті вивчення війни, посилаючись на аналіз наявних знімків, зазначають, що втрати РФ могли скласти до 485 людей, також знищено понад 80 одиниць техніки.

Знищення російського батальйону, коли він намагався перетнути річку на північному сході України минулого тижня, є однією із найсмертоносніших бойових дій у війні, а оцінки, засновані на загальнодоступних доказах, свідчать про те, що понад 400 російських солдатів було вбито або поранено. І в міру того, як деталі цієї події набувають все чіткіших обрисів, масштаби людських втрат окупанта, схоже, прориваються крізь жорстко контрольовану Кремлем інформаційну бульбашку, пише The New York Times.

Мабуть, найбільш вражаючим є те, що провал російської битви резонує з заявами проросійських блогерів, деякі з яких є військовослужбовцями — вони публікують у соціальній мережі Telegram заяви про "російські успіхи на фронті".

"Коментарі цих широко блогерів може розпалити в Росії зростаючі сумніви щодо перспектив Росії у цій війні та компетентності російського військового керівництвa", — зазначили експерти з вашингтонського Інституту вивчення війни.

РФ направила 550 бійців з метою форсування річки Донець для оточення українських військ

Нагадаємо, 11 травня російське командування направило близько 550 військовослужбовців 74-ї мотострілецької бригади 41-ї загальновійськової армії для форсування річки Донець біля Білогорівки, що на сході Луганщини, для оточення українських військ поблизу Рубіжного.

Читайте також: У Попасній та Рубіжному окупанти намагаються створити штучний голод

Супутникові знімки показують, що українська артилерія зруйнувала кілька понтонних мостів і спустошила щільне зосередження російських військ і техніки навколо річки.

Інститут вивчення війни, посилаючись на аналіз, заснований на загальнодоступних знімках, вказав, що втрати РФ могли скласти до 485 вбитими або пораненими, також знищено понад 80 одиниць техніки.

"Приголомшливий брак тактичного сенсу" у діях російських військ в Україні

Оскільки новини про втрати на переправі в Білогорівці почали поширюватися, деякі російські блогери, схоже, не стрималися в критиці, на їхню думку, некомпетентного керівництва.

«Я довго мовчав», — сказав у відео, опублікованому в п’ятницю, Юрій Подоляка, військовий блогер із 2,1 мільйоном підписників у Telegram, зазначивши, що досі уникав критики російських військових. «Останньою краплею, яка переповнила моє терпіння, стали події навколо Білогорівки, де через дурість — наголошую, через дурість російського командування — спалили щонайменше одну батальйонну тактичну групу, можливо, дві».

Подоляка висміяв позицію Кремля про те, що війна йде «за планом».

Другий популярний блогер, Владлен Татарський, повідомив, що наступ Росії на сході просувається повільно не лише через відсутність розвідувальних безпілотників, а й через «цих генералів» та їхню тактику.

Західні військові аналітики також вивчали кадри з переправи і стверджують, що ця спроба росіян у одній із битв в Україні продемонструвала "приголомшливий брак тактичного сенсу".

Масштабна кампанія Кремля з придушення поганих новин з українського фронту

Вони припустили, що російські командири, відчайдушно прагнучи досягти прогресу, прискорили операцію. Деякі також зазначили, що ситуація стала відображенням безладу в російських рядах.

Якщо підрахунки про те, що сотні солдатів загинули або отримали поранення, виявляться точними, то це буде один із найсмертоносніших боїв цієї війни.

У квітні на борту російського чорноморського флагмана "Москва" перебувало понад 500 моряків, коли його вразила українська ракета. Кремль спершу наполягав, що всіх моряків було врятовано, згодом заявив, що один був убитий. Але незважаючи на те, що сім’ї зниклих безвісти моряків публічно вимагали відповідей, російська влада здебільшого зберігала мовчання щодо долі екіпажу, що є частиною масштабної кампанії з придушення поганих новин.