UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий законопроект про адвокатську діяльність ліквідує нинішню загальнонаціональну систему — Ставнійчук

Проект закону №9055 загрожує знищенням інституційних гарантій незалежності адвокатури - адвокатського самоврядування і саморегулювання професії.

Згідно проекту Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" № 9055, фактично пропонується ліквідувати нинішню загальнонаціональну систему, а нову сформувати в унітарній державі за федеративним принципом, створивши 27 регіональних адвокатур. Пропонується запровадити регіональні палати, а кваліфікаційно-дисциплінарні комісії розділити на окремі кваліфікаційні та дисциплінарні як на вищому, так і на регіональному рівнях.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Марина Ставнійчук, голова правління Громадського об'єднання "За демократію через право", член Венеціанської комісії від України (2009-2013).Таким чином, на її думку, загальнонаціональні органи практично втрачають механізми для забезпечення скоординованості всієї системи і єдності політики та представництва адвокатури у відносинах з владою тощо.

"За проектом № 9055 передбачається радикальне зниження кворуму для регіональних конференцій з сьогоднішніх "більш як половини обраних регіональною радою делегатів" до 10, 12, 15% адвокатів (в залежності від кількості представників у регіоні). У підсумку це призведе до хаосу, коли, приміром, на певній території можуть бути обрані 6-7 регіональних рад адвокатів, кожна з яких матиме свої органи управління, кваліфікаційні, дисциплінарні комісії, які будуть видавати кожна окремо свої розпорядчі документи, приймати кожна окремо свої іспити і вносити відомості до Єдиного реєстру адвокатів з усіма негативними наслідками, що з цього випливають. Єдина система ведення адвокатського реєстру буде абсолютно знівельована. Перевірити справжність свідоцтва буде непросто. Водночас постане серйозна проблема безпеки та несанкціонованого доступу до Єдиного реєстру адвокатівв, - зазначає автор. - Проект закону №9055 загрожує знищенням інституційних гарантій незалежності адвокатури - адвокатського самоврядування та саморегулювання професії".

Детальніше про наступ держави на інститут адвокатури читайте в статті Марини Ставнійчук "Адвокатура: без права на захист" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".