UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новій коаліції прогнозують постійні конфлікти, які знову завершаться перевиборами

На думку експерта, коаліційна дискусія може призвести до не конструктивної роботи Верховної Ради.

Українці вже чекають від нового уряду коаліційної угоди, але обіцяні "день-два" на її узгодження перетворилися на тижні.

Як пише український політичний діяч, один з авторів тексту Конституції України, Віктор Мусіяка в своїй статті для ZN.UA "Почекаємо?", зав'язалася коаліційна дискусія, якм на жаль, залишає небагато надій на конструктивно працюючу Верховну Раду.

Читайте також: Заступник глави АП "провів" у начальники департаменту 26-річну помічницю - ЗМІ

"Швидше за все, нас чекає постійна напруженість у відносинах президента з урядом, часом - з парламентом. Не завжди прогнозовані голосування, гучні і суперечливі заяви очільників влади, демарші - найближчі будні Печерської влади до нових позачергових виборів. Дай Боже помилитися", - зазначає Мусіяка.

Водночас він звертає увагу на заяви Юрія Луценка про намір партії президента скоріше вийти на позачергові місцеві вибори. "Ми будемо домагатися, щоб місцеві вибори відбулися орієнтовно в березні наступного року", - говорив раніше Луценко.

"Як би не було, але ці наміри логічні, якщо прагнути заволодіти владою "зверху донизу" за принципом "куй залізо"... Але в черговий раз ми стали свідками "проколу" в юридичному супроводі президентської команди або, що набагато гірше, - готовності гаранта ігнорувати очевидні конституційні приписи на шляху до певної мети", - пише Мусіяка.

Але перш, ніж призначити позачергові вибори органів місцевого самоврядування, продовжує експерт, необхідно попередньо достроково припинити повноваження декількох десятків тисяч рад та їхніх голів.

Читайте також: У новій Раді – найбільша кількість жінок за історію незалежності

"Навіть якщо уявити, що всі правила були дотримані, обрані на позачергових виборах у березні 2015 р. органи місцевого самоврядування будуть мати повноваження до першого засідання органів місцевого самоврядування, обраних на чергових виборах 26 жовтня 2015", - йдеться в статті Мусіяки.

За його словами, абсурдність позачергових місцевих виборів очевидна. "Замість продукування подібних ідей корисніше було б зосередитися на доведенні до прийнятної кондиції проекту змін до Конституції з так званої децентралізації, уточненню територіального устрою", - резюмує експерт.

Як повідомлялося раніше, 6 листопада Гройсман повідомив, що перше засідання Верховної Ради 8-го скликання відбудеться орієнтовно 1 грудня.