UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий посол Польщі прибув до Києва: якими є його плани на посаді

Ярослав Гузи планує будувати позитив у стосунках двох країн.

До Києва прибув новий посол Республіки Польща в Україні Ярослав Гузи. Він вже подав копії вірчих грамот у МЗС та очікує найближчого візиту глави польської дипломатії Радослава Сікорського, повідомляє РАР.

«Є інформація про візит міністра Сікорського невдовзі. Я думаю, що на перших переговорах буде намічено план, який я як посол, який не приймає рішення у зовнішніх справах, а реалізує зовнішню політику, буду виконувати, і це моє завдання. Ось як я це бачу», - сказав Гузи.

Гузи заявив, що під час своєї місії він продовжить або реалізує все те позитивне, що відбулося під час війни досі, і те, що планує реалізувати новий уряд.

«Це, безумовно, розвиток у найпозитивнішому аспекті всіх відносин, як політичних, так і економічних, і культурних, які в сукупності можуть становити стратегічне партнерство, звичайно, в конкретних умовах війни», – пояснив він.

На думку дипломата, найважливіший капітал, який не можна витрачати, – це добрі стосунки між народами країн.

«Найважливіший капітал, який не можна витрачати, — це соціальний капітал, який ми накопичили. Поліпшення польсько-українських стосунків на суспільному рівні, довіра поляків і українців одне до одного – це не можна марнувати, бо на цьому може будуватися будьяка політична влада як у Польщі, так і в Україні, незважаючи на всі турбулентності та зміни», – впевнений Гузи.

Ярослав Гузи народився в 1955 році в Кракові, був активним учасником студентських рухів, однак через активістську діяльність був під наглядом спецслужб і впродовж року був інтернований.  У 1988-1991 роках він навчався у Єльському університеті та пройшов стажування у Конгресі, а з 1991 року повернувся до Польщі на посаду радника міністра оборони. Потім був членом «Руху за Республіку Польську», членом ради Польського атлантичного клубу, ради співпраці з Тихоокеанським регіоном. В останні роки Ярослав Гузи працював експертом-міжнародником в агентстві PAP. Його дружина — відома польська журналістка, гендиректорка телеканалу «Белсат» Агнєшка Ромашевська-Гузи.

Ярослав Гузи змінив на посаді посла Республіки Польща в Україні Бартоша Ціхоцького, який обіймав її з березня 2019 року, також під час російського вторгнення в Україну з 24 лютого 2022 року.