UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нові гарантії безпеки покликані забезпечити Україні впевненість у безпеці на десятиліття вперед — Зеленський

Саме цьому була присвячена зустріч G7 восьмого травня, на якій була присутня й Україна.

Україна постійно і дуже предметно обговорює із нашими друзями тему безпекових гарантій для України. Документ, що формується зараз має стати не пустою декларацією меморандуму, а чітким механізмом із зобов’язаннями та гарантіями. Про це заявив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні.

«Зустріч «Великої сімки» 8 травня, у якій наша держава вперше взяла участь на рівні лідерів, була передусім про це. Ми домовляємося з провідними державами світу, щоб дати Україні впевненість у безпеці на десятиліття вперед», — сказав Зеленський.

Він наголосив, що момент зараз справді історичний.

«Це вперше в історії нашої держави, коли є можливість зафіксувати такі гарантії. Не «щось» у меморандумі, якісь декларативне бажання якогось курсу, а конкретні гарантії. Не тільки юридично вагомі, але й прописані так, щоб було зрозуміло, що конкретно, хто конкретно і як конкретно нам гарантує», — запевнив глава держави.

Читайте також: Британія підписала зі Швецією договір про гарантії безпеки

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що ленд-ліз для України створює настільки вигідні умови, що називати цю систему взаємодії між Україною та США позикою не зовсім вірно.