UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина та Франція закликали колег якнайшвидше сісти за нормандський стіл переговорів

МЗС Росії тим часом продовжує висловлювати невдоволення. 

Міністри закордонних справ Німеччини Анналена Бербок та Франції Жан-Ів Ле Дріан закликали найближчим часом провести зустрів глав МЗС нормандського формату. Про це вони заявили під час спільно пресконференції

"Я вважаю, що нормандський формат не підлягає сумніву. Тому я повторюю, що наш спільний (з Німечиною, -ред.) намір - ініціювати проведення якнайскоріше зустрічі на міністерському рівні з нашими українськими та російськими колегами в нормандському форматі на основі Мінських домовленостей", - сказав Ле Дріан.

Тим часом представниця російського МЗС Марія Захарова заявила, нібито переговори по Донбасу зайшли у глухий кут. Її слова цитує "Інтерфакс". 

"Переговори щодо мирного врегулювання фактично зайшли в глухий кут, що відбулися 7-8 грудня чергові засідання контактної групи та її робочих підгруп у черговий раз завершилися безрезультативно, нічим не завершилися", - сказала Захарова.

Читайте також: У МЗС Росії допускають участь США в нормандському форматі

Нагадаємо, 8 листопада голова МЗС Росії заявив: Москва відмовилася від пропозиції Франції провести міністерську зустріч нормандської четвірки 11 листопада, оскільки не отримала відповіді на свій варіант проєкту підсумкового документа, в якому врегулювання на Донбасі пропонується на умовах Кремля.

10 листопада Франція та Німеччина прямо звинуватили Росію у зриві нормандського формату.

Кремль вирішив позбутися «обмежень» нормандського формату, що став непотрібним, а мінський – поставити на паузу. Звідси логіка всіх тих подій, які відбувалися останніми місяцями на Донбасі та навколо нього. Докладніше читайте у статті Сергія Гармаша "Кремль утомився: все, що потрібно знати про нинішню ситуацію на Донбасі та дії Росії" у ZN.UA.