UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина не буде проти поставки Польщею танків Leopard – Анналена Бербок

“Якби нам поставили це питання, ми б не заперечували", – сказала вона в етері французького TV.

Німеччина не буде противитися бажанню Польщі поставити Україні танки Leopard, заявила в неділю в ефірі каналу LCI глава МЗС Німеччини Анналена Бербок. Варшава тижнями виступала за це.

Читайте також: Польща найближчим часом розпочне навчання українських військових на танках Leopard 2

“Якби нам поставили це питання, ми б не заперечували». Запрошена цього недільного вечора на французький канал глава німецької дипломатії запевнила, що Берлін не накладатиме вето на можливе постачання.

Читайте також: Британія продовжуватиме переговори з союзниками щодо передачі танків Leopard Україні — глава МЗС

"На даний момент це питання не було поставлено" Польщею, яка вимагає офіційного запиту до Берліна, сказала міністр партії Зелених, яка керує в коаліції з соціал-демократами Олафа Шольца.

Читайте також: "Це якби українські військові сказали "цих ми захищаємо, а цих ми не захищаємо": Зеленський про позицію Шольца щодо танків

Тим часом сам канцлер Шольц, відповідаючи на аналогічне питання в неділю в Парижі на спільній пресконференції з Еммануелем Макроном, ухилявся. Він повторив слова про необхідність діяти щодо питань доставки зброї спільно з союзниками України.

Тиск навколо Шольца від Києва до Давосу

Це «зелене світло», яке в півслова дав німецький міністр, є дипломатичним прогресом. Вже кілька тижнів навколо Олафа Шольца зростає тиск – від Києва до Давосу і кількох європейських столиць. Та канцлер Німеччини досі не дав згоди на відправку танків на українське поле битви. Рішення, яке роздратувало Варшаву.

Читайте також: Давос-2023: Битва з інфляцією в єврозоні ще не виграна

«Позиція Німеччини є неприйнятною. Минув майже рік з початку війни. Кожен день гинуть невинні люди. Російські бомби сіють хаос в українських містах. Цивільні об’єкти атакуються, вбивають жінок і дітей», – сказав Матеуш Моравецький, Прем'єр-міністр Польщі, цієї неділі агентству PAP.

Фінляндія також готова Leopard, але, як і Польщі, їй потрібна згода Німеччини

Фінляндія також заявила про готовність надати цей тип танка українській армії, але, як і Польщі, їй потрібна згода Німеччини, яка виготовила танки. Як практикують інші країни для своєї оборонної промисловості, реекспорт або пожертвування озброєнь німецького виробництва залежать від схвалення Берліна. 

Читайте також: Фінляндія анонсувала найбільший пакет допомоги для України. Там важка артилерія

Президент України Володимир Зеленський у п’ятницю знову закликав країни Заходу прискорити поставки важкого озброєння, включаючи танки та ракети великої дальності, щоб підтримати його країну у вирішальних битвах, які, як прогнозують експерти, ще попереду.