UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ніхто не знає, що зробить президент Росії Владімір Путін, але ми всі знаємо, що він може зробити — Моравецький

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький запевнив Україну в підтримці, а Німеччину розкритикував.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький перед візитом наступного тижня до Києва заявив, що Польща надасть Україні адекватну підтримку перед загрозою російській агресії, повідомляє Рolskieradio.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в інтерв'ю іспанській газеті "El Mundo" нагадав, що безпека України — це безпека всієї Європи, а мрія Путіна — це відновлення імперської могутності.

Ніхто не знає, що зробить президент Росії Владімір Путін, але ми всі знаємо, що він може зробити, тому його слід зупинити і не допустити подальших агресивних дій Росії. Мета Путіна — перевірити, скільки він може собі дозволити. В останні роки він скористався відсутністю європейської єдності та перетнув чергові кордони. Відновлення імперської могутності Росії — це мрія Путіна, якій ми маємо не дати здійснитися. Інакше це стане жахом для усієї Європи”, — заявив Моравецький.

Моравецький зазначив, що незважаючи на офіційні заяви Росії, що заперечують бажання вторгнення в Україну, реальні дії показують протилежне. Польський прем'єр також заявив, що вочевидь, Польща надасть Україні "адекватну загрозі підтримку".

Відповідаючи на питання про політику Німеччини щодо України та небажання Берліна посилювати Київ постачанням зброї, Моравецкий звернув увагу на те, що Німеччина "наївно заплющує очі" на чергові агресивні дії Росії та енергетичний шантаж з її боку, спрямований на отримання залежності від російського газу.

Я не очікую, що німці поставлятимуть Україні зброю, якщо це вибір нового уряду. Але я вважаю, що Німеччина робить величезну помилку в цьому питанні. Якщо Німеччина відмовляється допомагати Україні, я прошу, щоб це було сказано прямо. Уникнення прямих відповідей у стилі: "не надсилаємо зброї в Україну, тому що це зона конфлікту" — звучать не дуже серйозно за сучасних умов”, — сказав польський прем'єр.

 

Після пресконференції за участю лідерів США, Німеччини, Франції, Італії, Британії, ЄС та НАТО президент Польщі Анджей Дуда 28 січня провів засідання Ради нацбезпеки через ситуацію в Україні.

Читайте також: Вторгнення в Україну обійдеться Путіну дорожче, ніж він очікує — FT

Заступник міністра оборони Польщі Марцін Оцепа зазначив, що у Польщі ведуться переговори щодо постачання зброї в Україну на тлі загрози вторгнення Росії.