UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нехтування міжнародним правом є найсерйознішою загрозою для безпеки у світі - Клімкін

Заяви РФ про непорушення умов Будапештського меморандуму є ще одним маніпулюванням фактами.

Порушення Росією міжнародних домовленостей, насамперед Будапештського меморандуму, створило умови, коли такі угоди не можуть гарантувати мир та нерозповсюдження ядерної зброї у світі, заявив глава МЗС України Павло Клімкін на засіданні Ради Безпеки ООН, передає "УНІАН".

Він підкреслив, що "порушення міжнародного права, в тому числі у сфері нерозповсюдження, є однією з найважливіших загроз для міжнародного миру і безпеки".

"Коли в 1990-х роках Україна добровільно знищила третій за розмірами ядерний арсенал у світі, ми були переконані у верховенстві таких міжнародних принципів, як недоторканність міжнародних кордонів, а також територіальна цілісність і суверенітет", - зазначив Клімкін на обговореннях, присвячених нерозповсюдженні зброї масового знищення.

У той же час, за його словами, Україна зараз все ще високо цінує ці принципи.

Глава зовнішньополітичного відомства також додав, що заяви РФ про те, що "вона не порушувала Будапештський меморандум, оскільки ядерна зброя не використовувалася проти моєї країни, є ще одним цинічним маніпулюванням фактами".

Він акцентував увагу на тому, що глобальний режим боротьби з розповсюдженням зброї масового знищення матиме серйозний ефект від гарантій забезпечення безпеки.

Раніше, Павло Клімкін заявляв про те, що російські представники не можуть бути включені до складу миротворчої місії ООН у разі її розміщення на сході України, бо фактично війська РФ окупували Донбас. За його словами, країна-агресор при жодних умовах не може брати участь у миротворчій місії. Там мають бути присутні ті, кому довіряє Україна та міжнародне співтовариство, зазначив глава українського МЗС.