UA / RU
Підтримати ZN.ua

Недоброчесна частина Банкової може спробувати звільнити очільника САП руками генпрокурора чи в інший спосіб – Шабунін

За словами Віталія Шабуніна, якщо звільнити Клименка не вдасться, то корупціонери спробують надати право генпрокурору, СБУ, ДБР чи Печерському суду забирати в НАБУ справи.

Після призначення Олександра Клименка очільником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури це відомство лише за кілька місяців показало справді вражаючі результаті у боротьбі з корупцією, пише очільник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін у своїй статті для ZN.UA «Прогноз-2023: українська корупція під мікроскопом Заходу». Однак недоброчесна частина Банкової та її «слуги» розуміють, що це лише початок, тому, за словами Шабуніна, питанням виживання для них стає знищення або хоча б нейтралізація антикорупційних органів.

«Для цього корупціонери з влади можуть спробувати звільнити Олександра Клименка. Зробити це зараз дуже легко. Для цього необхідне лише рішення підконтрольної генпрокурору дисциплінарної комісії та наказ Андрія Костіна», – пише Шабунін.

За його словами, якщо влада на таке наважиться, то це стане кінцем ефективності Національного антикорупційного бюро та САП. Адже обов’язки головного антикорупційного прокурора у такому випадку почнуть виконувати сам Костін і поточний заступник Клименка Андрій Синюк. Останнього заступник голови офісу президента Олег Татаров і Ко пропихали на посаду керівника САП.

«Якщо звільнити Клименка не вдасться, корупціонери спробують надати право генпрокурору, СБУ, ДБР чи Печерському суду забирати в НАБУ справи. Власне, десь у такий спосіб Банкова врятувала від тюрми Татарова. Тоді вони зробили це цілком незаконно. Тепер спробують через Раду легалізувати схему змінами до закону», – додав автор.

Шабунін пояснив, що наше як суспільства головне завдання — не лише відбити ці атаки, а й завдяки змінам до закону убезпечити керівника САП і всіх його наступників від політичного звільнення. Необхідно загалом захистити НАБУ/САП/ВАКС, їхні повноваження та ключових людей. Автор переконаний, що західні партнери будуть нашими союзниками у цій справі. Ті самі західні партнери, без грошей і зброї яких наша перемога над Росією не є можливою.

Читайте також: Конкурс на директора НАБУ: Список перших недоброчесних кандидатів

Раніше повідомлялося, що команда президента Володимира Зеленського готує законодавчу базу для можливості зриву незалежного конкурсу на посаду директора НАБУ та хоче спростити процедуру його звільнення. Відповідний законопроєкт  №7654 зареєстрував у парламенті член президентської фракції «Слуга народу» Андрій Клочко. Проєкт встановлює нові вимоги до кандидатів на директора НАБУ та обмеження на участь в конкурсі. Це означає, що конкурс доведеться скасувати і розпочати з нуля одразу після прийняття законопроєкту, бо змінюються вимоги до його учасників. За словами Шабуніна, Таким чином команда Зеленського підвісить конкурс, маючи можливість перезавантажити його в будь-який момент.

Про ймовірність зриву майбутнього конкурсу на посаду директора НАБУ ZN.UA попереджало ще взимку.

Після повномасштабного російського вторгнення конкурс не розпочали з інших причин, хоча президент Зеленський запевняв міжнародних партнерів, що він стартує найближчим часом.