UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не варто вірити, що "Путін відступив" від українського кордону – експерт

Експерт Українського інституту майбутнього пояснив, чого РФ досягла, стягуванням військ до кордонів України.

Повідомленням преси про те, що “Путін відступив” від українських кордонів, не варто вірити, вважає експерт з питань національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Глен Грант. Він пояснив, що перекидуванням військ до кордонів України РФ змогла досягти низки цілей.

“По-перше, блокування Азова залишається. По-друге, він залякав США та змусив їх вивести два кораблі з Чорного моря та влаштувати йому саміт з Байденом (президент США Джо Байден - ред.). По-третє, росіяни завжди брешуть, тому не вірте Шойгу (міністр оборони РФ - ред.), що вони повертаються до баз - багато обладнання залишиться”, - написав Грант на своїй сторінці у Facebook. 

Також він звернув увагу на те, що РФ просувалася вперед до Арктики, тоді як всі слідкували за зовсім іншим. Також, за словами експерта, перекидаючи до українських кордонів техніку, Путін відпрацьовував залізничну систему для великої мобілізації. Грант додав, що РФ розгорнула та відпрацювала готовність до війни батальйонних груп, які дислокуються на передовій, включно з їхньою артилерією та матеріально-технічним забезпеченням.

Також за словами Гранта, так РФ відпрацювала готовність до війни С2 (командування та контроль). Крім того, стягуванням військ, РФ провела навчання всіх важкопідйомних літаків та парашутних сил, включаючи завантаження їхньої броні, повністю підготовленої до скидання парашутів. Також експерт зазначив, що РФ об’єднала та відпрацювала новий морський десантний флот із кораблів, які базуються в трьох різних групах флоту. 

“Десяте, він спостерігав за розгортанням та навчанням українців, одинадцяте - міг оцінити силу рішучості політичного класу в Україні. Дванадцяте - більша частина цього розгортання залишається готовою до швидкого відновлення та буде вдосконалена завдяки отриманим урокам. Чого ми навчились в Україні з усього цього і що МИ як в Україні, так і на Заході швидко змінимо?”, - підсумував Грант.

Читайте також: Росія хоче змінити політичний курс України  — FT

Нагадаємо, Росія стягнула війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до навчань “Захід-2021”. Одночасно з цим активізувалися російські контингенти в Білорусі, окупованому Криму, Придністров'ї та акваторії Чорного і Азовського морів.  

Зокрема, 17 квітня у Чорне море зайшло 15 кораблів Каспійської флотилії Росії. Також Росія перекинула в окупований Крим ескадрилью штурмовиків Су-25.

Офіційні спікери РФ почали погрожувати Україні “незворотними наслідками” і “початком кінця”. Україна провела консультації зі США, Францією, Німеччиною, Туреччиною, Грецією та іншим країнами.

22 квітня Росія оголосила про завершення "раптової перевірки боєготовності", під приводом якої стягнула війська до кордонів України. Вже наступного дня в РФ заявили про те, що російські військові, які брали участь в навчаннях в окупованому Криму, почали повертатися на бази.

Детальніше про ситуацію і перспективи України в поточних умовах - у статті Сергія НемиричаВійськова тривога квітня 2021года: кілька простих висновків” для читачів ZN.UA.