UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не повторюйте помилку Меркель! — Кулеба звернувся до німецьких політиків

Напередодні саміту НАТО Кулеба звернувся до Німеччини.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба закликав Німеччину не повторювати «помилку Меркель» та не блокувати Україні шлях до Північнотлантичного Альянсу. Коментар міністра прозвучав в інтерв’ю німецьким ЗМІ на тлі підготовки до майбутнього саміту НАТО, який відбудеться у Вільнюсі менше, ніж за два тижні.

На думку Кулеби, виступивши проти руху України до НАТО на саміті в Бухаресті у 2008 році, колишня канцлерка «відчинила двері вторгненню Росії до Грузії та окупації Криму».

«Якби Україна вже була членом НАТО в 2014 році, не було б анексії Криму, війни на Донбасі та повномасштабного нападу на всю країну», — наголосив він.

Він додав, що Україна  не розраховує на членство у НАТО під час війни, однак заявив, що після війни для Європи було б самогубством не прийняти Україну в Альянс, адже це може спричинити чергову хвилю агресії.

«Єдиний спосіб закрити двері для російської агресії проти Європи та євроатлантичного простору в цілому — це вступ України до НАТО», — впевнений Кулеба.

Читайте також: The Economist: НАТО мучиться над питанням, чи дати Україні членство

Він пояснив, що вступ України до НАТО є шляхом до миру, адже в такому разі Росія не посміє знову напасти на Україну. За його словами, Україна розвантажить Німеччину та інші країни НАТО в обороні східного флангу.

«Ми візьмемо цей тягар на свої плечі», — заявив міністр закордонних справ.

Президент Франції Еммануель Макрон заявляв, що НАТО має «надати форму» перспективі вступу України.

Незважаючи на те, що сценарій запрошення України до НАТО вже у Вільнюсі виглядає як малореалістичний, у Києва насправді немає права на іншу позицію.
Чому Україна все ж повинна наполягати на запрошенні до Альянсу на його липневому саміті, пояснює Альона Гетьманчук у статті «Україна—НАТО: у Вільнюсі мають бути виправлені помилки Будапешта та Бухареста».