UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Не можна прикриватити Кримом капітуляцію»: Турчинов відреагував на звинувачення Зеленського про «здачу» півострова

Екссекретар РНБО нагадав президенту, що "проходив це за часів Януковича і Кучми"

Колишній секретар РНБО Олександр Турчинов, який в 2014 році під час анексії Криму Росією був в. о. президента, відреагував на заяву Володимира Зеленського у Верховній Раді про «здачу Криму».

«Зеленський не зможе прикрити Кримом повзучу капітуляцію і власну безпорадність», - написав Турчинов на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що йому дивно чути таку заяву «від людини, який весь час свого перебування на посаді все робить, щоб ухилитися від будь-якого, навіть локального, бою з ворогом, від того, щоб звільнити хоча б метр української землі».

Також екссекретар РНБО наголосив, що його не залякати «кримінальним переслідуванням».

«Я це проходив і за часів Януковича, і за часів Кучми. Мені є, про що свідчити. Я готовий в деталях розповісти, як в тих жахливих умовах ми врятували країну, як придушили сепаратистські заколоти від Харкова до Одеси, як реанімували Збройні Сили, як зупинили просування ворога на захід і почали визволення нашої землі», - написав Турчинов.

Він також переконаний, що у Зеленського, на відміну від 2014 року, є всі можливості для звільнення військовим шляхом Криму від російських окупантів.

«Тим більше, що в юридичному плані окупація Криму в 2020 році нічим не відрізняється від окупації півострова в 2014», - додав Турчинов.

Нагадаємо, під час свого звернення до Верховної Раді 20 жовтня Зеленський з трибуни парламенту заявив, кажучи про анексію Росією Кримського півострова, про те, що українські державні діячі, які у 2014 році "без бою віддали Крим, повинні понести відповідальність".

Також в Раді Зеленський заявив про те, що витрати на армію в державному бюджеті на 2021 рік не уріжуть. При цьому він похвалився   найбільшим бюджетом на армію   в історії України. Правда насправді витрати держбюджету-2020 на забезпечення нацбезпеки збільшилися тільки на РНБО.   У всіх інших сферах спостерігалося скорочення витрат.

При цьому, за словами президента, Україна починає   будувати дві державні військово-морські бази, які повинні стати захистом для Чорноморського регіону. Він додав, що Україна і Великобританія підписали угоду на виділення 1 млрд 250 млн фунтів стерлінгів для розвитку українського військово-морського флоту. Також Зеленський зазначив, що Конгрес США затвердив військову допомогу Україні на суму 250 млн дол.