UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не думаю, що Угорщина хоче мати Росію як сусіда – Кулеба

Угорщина – єдина в ЄС, хто веде діалог із РФ.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що Україна працює над організацією зустрічі президента Володимира Зеленського з угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном.

Предметом розмови мають стати проблемні питання між країнами, зазначив очільник МЗС у інтерв’ю El Pais.

Читайте також: В Чехії Орбана назвали троянським конем, що захищає російські інтереси

«Якщо говорити суто про угорські національні інтереси, то очевидно, що Угорщині краще мати стратегію для мирної демократичної та європейської України. Не думаю, що Угорщина хоче мати Росію як сусіда», – додав Кулеба.

За його словами, угорці продовжують вести бізнес із росіянами, тому що це політика прем'єр-міністра Орбана.

«Враховуючи, що Угорщина – єдина країна в Європейського Союзу, яка веде діалог з Росією на рівні лідерів і міністрів закордонних справ, я думаю, що це справа ЄС – аналізувати, як це узгоджується з політикою Союзу, а не наша», – уточнив Кулеба.

Читайте також: Єрмак хоче організувати зустріч Зеленського з Орбаном, якого СБУ назвала «другом Путіна»

Нагадаємо, під час інавгурації новообраного очільника Аргентини Хав'єра Мілея у Буенос-Айресі в грудні 2023 року Зеленський зустрівся Орбаном. Глава держави розповів, що розмова була про «наші європейські справи».

Пізніше в Офісі президента розповіли, що під час можливих переговорів глави держави Зеленського та очільника уряду Орбана сторони обговорюватимуть «широкий спектр питань».

Читайте також: Шольц сказав, що ідея з відправкою Орбана пити каву – «для особливих моментів»

Будапешт звинувачує Київ у порушенні прав угорської нацменшини й погрожує блокувати переговори з Брюсселем про вступ України в ЄС. Як у цій ситуації нашій державі зняти загрозу з боку уряду Віктора Орбана? Чи готові в Києві піти на компроміси – пояснює оглядач відділу міжнародної політики Володимир Кравченко у статті «Торги Орбана: чого Угорщина насправді домагається від України».