UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ перевірить власників ліцензованих фінансових компаній на наявність російських паспортів

Якщо виявиться, що у власників фінансових компаній є російські паспорти, у них анулюють ліцензії

Правоохоронні органи України разом з керівництвом Національного банку України найближчим часом перевірять власників ліцензованих фінансових компаній на наявність російських паспортів. Перевірка здійснюватиметься через відкриті та закриті бази.

Про це повідомив заступник голови центробанку Дмитро Олійник, передає "Інтерфакс-Україна".

"У нас у заявлених анкетах клієнтів не написано, що у них є російські паспорти. Ми написали запит на розвідку, на СБУ для підтвердження російських паспортів, і після цього ми зможемо анулювати ліцензії. Ми "взяли" цей урок і перевіримо через усі відкриті й закриті бази, разом із розвідкою і службами за кілька місяців усіх, у кого є ліцензії, на предмет російських паспортів", - сказав він.

Читайте також: Головний інженер ЗАЕС Мурашов має російський паспорт – розслідування

Раніше журналісти програми "Схеми" заявили про наявність чинних паспортів Росії у власників чинних компаній мікрокредитів подружжя Андрія і Наталії Манучарових. За інформацією "Схем" компанією "Просто Позика" офіційно на 90% володіє громадянин України Андрій Манучаров. У 2014 році у Криму він отримав російське громадянство.

До того, як прийти в мікрокредитний бізнес, Манучаров працював на державній службі. В Україні він очолював державне об’єднання "Укрморпорт" та мав у підпорядкуванні 19 українських морських портів. А в Росії — він був радником генерального директора федерального підприємства РФ "Росморпорт", яке оперує всіма морськими портами Росії. Дружина Манучарова Наталія, яка в офіційному українському реєстрі вказана як громадянка України, власник компанії "Тайм Кредит". У 2014 році вона також отримала російський паспорт. Син подружжя Іван є депутатом підконтрольного Росії "парламенту" тимчасово окупованого Криму від партії "Єдина Росія". Чоловік відкрито підтримує повномасштабне вторгнення Росії в Україну. А також — звітує про допомогу російській армії.

Олійник додав, що під час виведення з ринку 19 липня 2024 року ТОВ "Даймонд Пей" (ТМ DPAY, Дніпро) НБУ зіткнувся з тією ж проблемою: власники заявилися як громадяни України, маючи паспорти РФ.

"Ми писали запит понад рік тому на службу (СБУ - ІФ-У), на різні правоохоронні органи, нам ніхто не сказав про наявність російських паспортів", - стверджує заступник голови.

За його словами, через рік регулятор актуалізував інформацію, оскільки компанія завдяки обороту в сотні мільярдів гривень зуміла стати критичним учасником ринку.

"Ми ухвалювали рішення про надання можливості бронювати працівників, і для підтвердження того, що там немає нічого з "незрозумілим" слідом, написали ще раз уточнення, і виявилося, що слід є", - констатував він.

Читайте також: У Литві позбавили громадянства і звільнили чиновницю, яка приховувала паспорт РФ

НБУ 22 липня 2024 року ухвалив рішення про визнання небездоганною ділової репутації фізичних осіб, які є власниками істотної участі в ТОВ "Даймонд Пей" і ТОВ "Фінансова компанія "Елаєнс" (ТМ "Fondy").

"Рішення також ухвалено, зокрема, з огляду на наявність у власників суттєвої участі у ТОВ "Даймонд Пей" і ТОВ "ФК "Елаєнс" зв'язків із російською федерацією", - було сказано на сайті регулятора.

Нацбанк у квітні поточного року скасував реєстрацію "Елаєнс" як опосередкованого учасника міжнародних платіжних систем Visa і MasterCard, після чого аналогічно вчинив із "Даймонд Пей" у липні 2024 року.

Якщо інформація, яку намагається отримати НБУ, підтвердиться, регулятор матиме правові підстави визнати ділову репутацію власників фінансових компаній небездоганною і вилучити ліцензії.