UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАЗК зупинило державне фінансування «Слуги народу»

У звітах партії влади виявили ознаки правопорушень за трьома кримінальними статтями.

Національне агентство з питань запобігання корупції зупинило державне фінансування партії влади.

«НАЗК виявило ознаки кримінальних правопорушень у звітах трьох політичних партій. У зв’язку із виявленими порушеннями наказом голови НАЗК Олександра Новікова зупинено державне фінансування партії «Слуга народу»», - йдеться у повідомленні пресслужби.

У звітах СН за два звітні періоди виявили ознаки порушення статті 159–1 (порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації, агітації з референдуму), ч. 5 статті 366 (службове підроблення) та ч. 5 статті 191(привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Крім «Слуги народу», порушення були виявлені й у звітах «Конгресу українських націоналістів» і «Блоку Вілкула «Українська перспектива». Матеріали скеровано до Національної поліції України.

Порядок подання фінансових звітів порушили 11 політсил:

Відповідальність за таке порушення передбачена за статтею 212–21 КУпАП. У «Блоку Вілкула» також виявили порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку партії (стаття 212-15 КУпАП). Адміністративні протоколи щодо керівництва партій агентство направило до суду.

Читайте також: Кілька сотень метрів на одного працівника: КВУ офіційно звернувся до НАЗК через фінзвіти "Слуги народу" та ОПЗЖ

Державний бюджет на 2021 рік передбачає виділення 697 мільйонів гривень на фінансування парламентських партій. Майже половину виділених коштів отримає «Слуга народу» – 345,8 млн грн.

Минулого року, на відміну від інших партій, «Слуга народу» за сім місяців так і не надала фінансовий звіт про свою діяльність, хоча обіцяла вказати ву ньому витрати на проведення всеукраїнського опитування 25 жовтня.

Нагадаємо, державним коштом фінансуються лише ті політсили, що на парламентських виборах подолали 5% бар’єр.