UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАЗК закликало Зеленського ветувати закон про фінансування партій

Закон мав би відновити обов'язкове подання фінансових звітів політсил, але цього не сталося.

Голова Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков закликав президента Володимира Зеленського ветувати закон  №5253-1 щодо фінансування діяльності політичних партій. Закон мав би відновити подання фінансових звітів, адже зараз це можна робити після закінчення карантину. Однак під час розгляду законопроєкту в другому читанні народні депутати внесли зміни, які можуть дозволити партіям приховувати свої справжні витрати.

«Реальне відновлення звітності політичних партій є дуже важливим інструментом для того, щоби припинити вплив фінансово-промислових груп на політику та створити ефективну політичну систему в Україні загалом. Проте введення в дію цього закону в такому вигляді лише стане на заваді цим цілям. Саме тому команда НАЗК закликає Президента накласти вето на цей закон для його подальшого доопрацювання Верховною Радою», – зазначив Новіков.

В НАЗК пояснили, що зараз закон має норми, які продовжують створювати передумови для непрозорої звітності політсил. Зокрема, документ:

Нацагентство підготувало та направило Зеленському пропозиції щодо повноцінного відновлення звітування політичними партіями.

Читайте також: "Слуга народу" ігнорує терміни надання звіту про фінансову діяльність - КВУ

Раніше накласти вето на закон президента закликав Громадський рух ЧЕСНО. Там зазначили, що на фінансування політичних партій за два роки з державного бюджету пішло майже 1,5 млрд грн. Кошти платників податків віддають свої кошти політсилам на певні цілі, а їхні витрати мають бути прозорими та контрольованими. Однак зараз партії не надають звіти ні про свої витрати, ні про те, звідки вони взяли щонайменше 1,4 млрд грн приватного фінансування, витраченого на місцеві вибори.