UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАЗК не змогло оштрафувати "Свободу" на 2 млн грн. за порушення законодавства про фінансування партій

Бухгалтера політсили суд визнав винним у вчиненні адміністративного правопорушення.

Дарницький районний суд Києва визнав головного бухгалтера ВО "Свобода" Ярослава Пелешака винним у вчиненні адміністративного правопорушення, але не зміг накласти на політсилу штраф у зв'язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Рішення про визнання бухгалтера винною за ст. 212-15 Кодексу про адміністративні правопорушення (порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії) було винесено судом у четвер, 5 жовтня, повідомляє прес-служба Національного агентства із запобіганню корупції.

Суд також постановив закрити адміністративне провадження у зв'язку із закінченням трьох місяців – передбачених законодавством строків накладення адміністративного стягнення.

НАЗК передало матеріали до суду 29 червня, але засідання п'ять разів переносилися через неявку бухгалтера "Свободи". Таким чином, Нацагентству не вдалося стягнути з партії 2 мільйони 330 тисяч 900 гривень, внесених на рахунки партії з порушеннями чинного законодавства.

Як повідомлялося, НАЗК зареєструвало адміністративне провадження стосовно головного бухгалтера партії "Свобода" Ярослава Пелешака, так як було встановлено, що в листопаді-грудні 2016 року на рахунок партії ним були внесені 11 платежів на загальну суму 2 330 900 гривень.

Крім того, бухгалтер отримав через партійну касу ще 26 100 грн внесків від фізичних осіб, що підтверджується прибутковими ордерами.

У НАЗК констатували, що бухгалтер порушив встановлений законом України "Про політичні партії в Україні" порядок отримання внеску в підтримку політичної партії. Згідно з порядком, грошові внески на користь політичної партії здійснюються через банківські операції особисто фізичними особами із установленням установою банку персональної інформації про тих, хто здійснює внески. Відповідне порушення за статтею 212-15 КпАП передбачає накладення штрафу на порушника з конфіскацією суми внеску на користь держави.