UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найєм розкритикував законопроект, що дозволяє Луценко очолити ГПУ

Затвердження пропонованих поправок у закон України "Про прокуратуру" дозволить очолити Генпрокуратуру кому завгодно - від Михайла Поплавського до Олеся Довгого, вважає народний депутат.

Народний депутат України від БПП Мустафа Найєм розкритикував проект внесення змін у закон "Про прокуратуру", який дозволить зайняти посаду генпрокурора практично будь-якому народному депутату України.

"Генеральним прокурором може стати будь-який (!!) народний депутат з трирічним стажем - починаючи від Михайла Поплавського до Олеся Довгого. Саме до цього можуть привести зміни вимог до кандидата на посаду Генпрокурора", - зазначив він на своїй сторінці в Facebook.

Підкреслюючи небезпеку подібного призначення, депутат нагадав, що повноваження дозволяють главі ГПУ вирішувати абсолютно всі процесуальні питання, що виникають в ході досудового розслідування, і навіть особисто проводити слідчі, розшукові та процесуальні дії.

"Передача цих функцій і повноважень людині без юридичної освіти мені здаються абсурдною", - резюмував парламентар.

Як повідомлялося раніше, європейський комісар Йоханнес Хан висловив надію на те, що пост глави Генеральної прокуратури України займе людина, що має вищу юридичну освіту. Генеральний прокурор повинен бути добре обізнаним і мати юридичну освіту", - зазначив він.

Як повідомлялося раніше, у Верховній Раді зареєстрований законопроект про діяльність Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань, дозволяє зайняти посаду генпрокурора людині без вищої юридичної освіти. Авторами проекту закону №4469 стали народні депутати України від фракції "Блок Петра Порошенко" Руслан Князевич і Сергій Алексєєв.

Як писало ZN.UA президент Петро Порошенко має намір знову внести в Раду законопроект про внесення змін до закону "Про прокуратуру", який дозволить не має юридичної освіти і прокурорського стажу Юрію Луценку претендувати на посаду глави ГПУ.

29 березня Верховна Рада 289 голосами дала згоду на звільнення президентом України Віктора Шокіна з посади генерального прокурора. При цьому, Порошенко закликав Шокіна піти у відставку ще 16 лютого.

Посол США в Україні Джеффрі Пайетт заявив, що новим генпрокурором повинен бути незалежний професіонал, відданий принципам, проголошеним на Евромайдане.