UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО назвала Росію "найзначнішою і прямішою загрозою" Альянсу

Росія є "найзначнішою і прямішою загрозою" НАТО, а "політика примусу" Китаю кидає виклик "інтересам, безпеці та цінностям" Альянсу, йдеться в новій доктрині безпеки альянсу, йдеться в тексті ухваленої концепції НАТО на наступні 10 років.

“Російська Федерація є найбільшою і прямою загрозою безпеці союзників та миру й стабільності в євроатлантичному регіоні. Вона прагне створення сфер впливу та прямого контролю шляхом примусу, підривної діяльності, агресії та анексії”, — йдеться у тексті концепції НАТО.

Зазначається, що Росія використовує звичайні, кібер та гібридні засоби проти НАТО та партнерів Альянсу. Примусова військова позиція Росії, риторика та доведена готовність застосувати силу для досягнення своїх політичних цілей підривають засновані на правилах міжнародні відносини, підривають заснований на правилах міжнародний порядок.

“Російська Федерація модернізує свої ядерні сили та розширює свої нові та руйнівні системи подвійного призначення системи постачання, використовуючи при цьому ядерні сигнали. Її мета – дестабілізувати країни на схід та південь від нас. На Крайній Півночі її здатність перешкодити союзницьким підкріпленням і свободі навігації через Північну Атлантику є стратегічним викликом Північноатлантичного альянсу. Військове нарощування Москви, у тому числі в Балтійському, Чорному та Середземному морях, поряд із військовою інтеграцією з Білоруссю, кидають виклик нашій безпеці та інтересам, — йдеться у 8 пункті концепції НАТО.

Доповнюється...

Доповнюється...